Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

M.Gessen: „V.Putinas rusams žada rojų, bet dėl Rusijos branduolinės doktrinos meluoja“

Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba, kurioje jis patikino, kad Maskva niekada pirma nenaudos branduolinio ginklo, – ne tik netiesa, bet ir įrodymas, jog Kremliaus carui žodžiai nėra svarbūs. V.Putinui rūpi tik galia, „The New Yorker“ rašo Maša Gessen.
Vladimiras Putinas Valdajaus diskusijų klube
Vladimiras Putinas Valdajaus diskusijų klube / „Scanpix“ nuotr.

„Prezidentas Putinas pažadėjo rusams vietą danguje. Taip, atrodo, visiems rusams“, – atkreipia dėmesį garsi apžvalgininkė.

Omenyje M.Gessen, žinoma, turi omeyje V.Putino pasisakymą Valdajaus diskusijų klube – kasmetiniame tarptautinių Rusijos ekspertų susirinkime.

Padrikas grasinimas

Ant scenos pusketvirtos valandos praleidęs Rusijos prezidentas sulaukė daug „minkštų“, liaupsėmis persmelktų klausimų ir galiausiai pats prabilo apie branduolinio karo galimybę. Nors priešo jis tiesiogiai nepaminėjo, akivaizdu, kad kalbėjo apie JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Valdajaus diskusijų klube
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Valdajaus diskusijų klube

„Kaip kankiniai mes keliausime į rojų. O jie (priešininkai, – red.) tik kvarksės, nes net neturės laiko atgailai“, – pareiškė V.Putinas.

Jis aiškino, kad kalba apie Rusijos karinę doktriną, kuri, anot V.Putino, Maskvai nesuteikia teisės pirmajai smogti branduoliniu ginklu.

„Noriu, kad visi čia esantys ir visi, kurie analizuos kiekvieną mano pasakytą žodį ir jį vienu ar kitu būdu naudos pasakodami savas istorijas, atsimintų: mūsų branduolinė doktrina neleidžia prevencinio smūgio“, – tvirtino Rusijos prezidentas.

Ir tęsė – esą jei priešas paleistų raketą su branduolinio užtaisu, visi šviesiausi Rusijos protai greitai paskaičiuotų raketos trajektoriją ir greitį.

„Kai būsime tikri – visa tai vyksta kelias sekundes – kad atakos taikinys yra Rusijos teritorija, tada ir tik tada atsakysime savuoju smūgiu. Tai bus atsakomasis smūgis.

Kam atsakyti? Nes priešas į mus skrenda, o atsakomoji raketa skrenda agresoriaus link. Aišku, tai bus pasalinė katastrofa, tačiau aš kartoju: mes negalime jos inicijuoti, nes mes neturime prevencinio smūgio.

Taip, tai yra situacija, kai mes laukiame, kol kas nors panaudos prieš mus branduolinius ginklus, o patys nieko nedarome. Taip, žinoma. Bet agresorius turi žinoti, kad atsakas neišvengiamas, kad jis bus sunaikintas, nors agresijos aukos – mes“, – padrikai svarstė V.Putinas, tuomet ištaręs garsiąją frazę apie kankinius ir rojų.

Doktrina numato pirmojo smūgio galimybę

Savo ruožtu M.Gessen atkreipia dėmesį, kad už viso triukšmo dėl keisto V.Putino pasisakymo slepiasi faktas, jog šalies prezidentas iškraipė tikrąją Rusijos branduolinę doktriną.

Kremlius šalies karinės doktrinos retoriką sugriežtino 2014 metų gruodį. Viešoje dokumento dalyje NATO įvardijamas kaip pagrindinis grėsmės Rusijos saugumui šaltinis.

Kas dėl branduolinių smūgių, doktrinoje rašoma: „Rusijos Federacija pasilieka teisę panaudoti branduolinius ginklus atsakant į ataką prieš Rusiją ir/ar jos sąjungininkes, kai panaudojami branduoliniai ar kiti masinio naikinimo ginklai, taip pat konvenciniai ginklai, keliantys grėsmę valstybės egzistavimui.“

Kitaip tariant, Rusija teigia turinti teisę į branduolinį smūgį, kuriuo būtų nebūtinai atsakoma į priešo branduolinį smūgį – tiesiog į agresiją ar tai, ką Maskva laiko agresija.

M.Gessen: „Putinas meluoja, nes meluoti jis pripratęs. Jis meluoja, nes neturi priežasties nemeluoti: niekas jo neprigaus.“

Kalbant dar paprasčiau, Rusijos karinėje doktrinoje numatoma pirmojo branduolinio smūgio iš Rusijos pusės galimybė. Taigi V.Putinas meluoja.

Kam jam meluoti? Jei kas nors ieškotų kokios nors gudrios strategijos, būtų galima įsivaizduoti, kad V.Putinas pasauliui – iš esmės Vašingtonui – signalizuoja, jog Rusija traukiasi iš agresyviausių pozicijų. Galbūt būtų galima įžvelgti ir kuklų bandymą susitaikyti su amerikiečiais.

„Bet aš manau, kad paaiškinimas paprastesnis. Putinas meluoja, nes meluoti jis pripratęs. Jis meluoja, nes neturi priežasties nemeluoti: niekas jo neprigaus.

Jo kalbos visada tampa žodžių – tiek jo paties, tiek kitų žmonių – tuštybės demonstracijomis. Svarbus vienintelis dalykas – galia. Šiuo atveju – prezidentinė galia ir Rusijos karinė galia.

Putinas tiesiog pasirinko ypač spalvingą būdą priminti pasauliui, kad mes visada esame per vieną žingsnį nuo branduolinės katastrofos“, – rašo M.Gessen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius