Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M. Morawieckis sako sieksiąs suformuoti visiškai kitokį ministrų kabinetą nei dabartinis

Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis), darbą baigiančios Lenkijos vyriausybės premjeras, penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose buvo išrinktas parlamentas, kurio sudėtis visiškai skiriasi nuo ankstesnio, tad jis sieks suformuoti visiškai kitokį ministrų kabinetą.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Jis sakė, kad, vykdydamas prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) jam patikėtą užduotį suformuoti naują vyriausybę, per septynias ar aštuonias dienas pateiks savo siūlomą sudėtį.

Nors spalio 15 dieną vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo daugiausiai vietų, konservatyvioji „Teisė ir teisingumas“ (PiS) prarado valdančiąją daugumą abiejuose parlamento rūmuose ir turi mažai šansų sudaryti koalicinę vyriausybę, nes jokia kita partija, atrodo, nėra suinteresuota su ja bendradarbiauti.

Tačiau M. Morawieckis atrodo pasiryžęs pabandyti.

„Tai tikrai bus visiškai kitokia vyriausybė nei ta, kuri iki šiol vykdė savo įsipareigojimus“, – kalbėjo M. Morawieckis.

„Kodėl? Pirmiausia todėl, kad rinkimų rezultatus vertinu taip: rinkėjai nusprendė, kad nori užbaigti Lenkijos ir Lenkijos karą: mes norime tarppartinės vyriausybės, galbūt net nepartinės, norime vyriausybės, kuri bus pusiausvyros vyriausybė“, – teigė jis.

M. Morawieckis nurodė, kad dėl to į savo naujos vyriausybės formavimą žiūri taip, kad ji būtų „tinkamiausia piliečių požiūriu, Lenkijos požiūriu – kitaip tariant, atsižvelgiant į jos programą“.

Jis teigė, kad Lenkijos visuomenei pasirinkus įvairias partijas ir aljansus, jis stengiasi atrinkti vertingiausius jų įvairių programų elementus ir iš jų sukurti „dešimt įsakymų Lenkijos klausimais“ ateinantiems ketveriems metams, siekdamas „labai pozityviai pakeisti lenkų gyvenimą, nepaisant didelių krizių, kurios nuolat vyksta aplink mus“.

Spalio 15-osios rinkimus bendrai laimėjo PiS oponentų partijos, norinčios sudaryti koaliciją, Seime turi 248 vietų daugumą. Šių partijų lyderiai pasirašė koalicijos susitarimą, pareiškė, kad yra pasirengę pradėti valdyti, ir sako, kad nori pataisyti užsienio aljansus ir atblokuoti milijardus eurų ES lėšų, įšaldytų dėl PiS vykdyto teismų nepriklausomumo ribojimo.

Koalicijos kandidatas į premjerus yra 66 metų Donaldas Tuskas, patyręs politikas, šiame poste dirbęs 2007–2014 metais. Nuo 2014-ųjų iki 2019-ųjų jis ėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas.

PiS vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Miuleris) pripažino, kad M. Morawieckiui bus itin sunku formuoti naują vyriausybę. Tačiau televizijai TVN24 jis sakė, kad M. Morawieckio pareiga yra pabandyti, A. Dudai pirmiausia patikėjus jam šią misiją, nes PiS gavo daugiau balsų už visas kitas atskiras partijas.

Jei M. Morawieckiui nepavyks, kitas premjeras bus D. Tuskas, sakė P. Muelleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius