-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.Pompeo: JAV ir Šiaurės Korėja dar turi galimybių susitarti dėl denuklearizacijos

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pareiškė tebeturįs vilčių, kad su Šiaurės Korėja pavyks susitarti dėl denuklearizacijos, nepaisydamas gandų apie komunistinės valstybės lyderio Kim Jong Uno sunkią sveikatos būklę ir derybų proceso aklavietės.
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo
JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Pompeo, kurio diplomatinės pastangos paruošė dirvą 2018 metais įvykusiam istoriniam Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimui Singapūre, jau antrą kartą per pastarąsias dvi savaites pareiškė, kad pasikeitus Šiaurės Korėjos vadovui Vašingtono politinis kursas nepakistų.

„Kad ir kas nutiktų Šiaurės Korėjoje, kalbant apie jos vadovus, mūsų misija išlieka ta pati – įvykdyti įsipareigojimą, kurį pirmininkas Kimas prisiėmė su prezidentu Trumpu Singapūre, tai yra... [pasiekti] įrodomą Šiaurės Korėjos denuklearizaciją“, – žurnalistams pareiškė amerikiečių diplomatijos vadovas.

„Vis dar tikimės, kad rasime būdą susiderėti dėl sprendinio, leisiančio pasiekti rezultatų, kurie būtų geri Amerikos žmonėms, geri Šiaurės Korėjos žmonėms ir visam pasauliui“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Anksčiau trečiadienį duodamas interviu televizijai „Fox News“, M.Pompeo išreiškė susirūpinimą, kad Šiaurės Korėją gali ištikti arba koronaviruso epidemija, arba masinis badas.

„Yra realus pavojus, kad Šiaurės Korėjoje prasidės badas, bus maisto stygius“, – nurodė JAV vyriausiasis diplomatas.

10-ajame dešimtmetyje totalitarinę valstybę, kuri didžiuojasi savo savarankiškumu, nusiaubė didelis badas. Kai kurie skaičiavimai rodo, kad tuo metu mirė mažiausiai keli šimtai tūkstančių Šiaurės Korėjos gyventojų.

2018 metais keturis kartus Pchenjane apsilankęs M.Pompeo atsisakė spėlioti apie Kim Jong Uno sveikatą ir teigė, kad buvo susitikęs su daugeliu Šiaurės Korėjos lyderių, įskaitant pastarojo seserį Kim Yo Jong. Ekspertų nuomone, ši veikėja gali atlikti svarų vaidmenį potencialioje kovoje dėl valdžios perdavimo.

Su savo izoliuota kaimyne susitaikyti siekiančioje Pietų Korėjoje vienas aukšto rango pareigūnas neseniai pareiškė, kad Kim Jong Unas yra „gyvas ir sveikas“.

Daugiausia iš Šiaurės Korėjos pabėgusių asmenų valdomas naujienų portalas „Daily NK“ savo ruožtu pranešė, jog Kim Jong Unui buvo atlikta širdies ir kraujagyslių procedūra, kurios esą prireikė dėl diktatoriaus nutukimo, patiriamo nuovargio ir polinkio daug rūkyti.

D.Trumpas praeitą savaitę neigė televizijos CNN, dažnai sulaukiančios prezidento kritikos, paskelbtą pranešimą apie galimai pašlijusią Kim Jong Uno sveikatą. Pirmadienį jis, nepateikdamas platesnių paaiškinimų, pareiškė, kad „labai gerai numanantis“ apie Šiaurės Korėjos lyderio būklę.

Po derybų Singapūre D.Trumpas, gyręsis, kad jo pastangomis buvo išvengta karo su Šiaurės Korėja, dar dukart susitiko su Kim Jong Unu, bet didžiąją dalį pastarųjų metų derybos nevyko.

Šiaurės Korėja reikalauja, kad JAV nutrauktų Pchenjanui taikomas sankcijas. Pastaruoju metu šalis surengė keletą ginkluotės bandymų, per kuriuos į jūrą buvo paleista raketų, galimai demonstruojančių didėjantį Pchenjano nepasitenkinamą derybų aklaviete.

D.Trumpo padėjėjai, ypač M.Pompeo, tvirtina, kad Šiaurės Korėja pirmiausia turi atsisakyti savo branduolinio arsenalo ir tik tada tikėtis kokių nors atsakomųjų sušvelninimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius