-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo: JAV neleis Iranui įsigyti kiniškų ir rusiškų ginklų

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį pažadėjo, kad Vašingtonas neleis Iranui įsigyti „kiniškų tankų ir rusiškų priešlėktuvinių gynybos sistemų“, artėjant Jungtinių Tautų Teheranui paskelbto ginklų embargo pabaigai.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos nepritarė JAV sprendimui pasitraukti iš tarptautinio branduolinio susitarimo 2018 metais ir vienašališkai sugrąžinti sankcijas Iranui, Vašingtonas taip siekė „apsaugoti pasaulį“, sakė jis radijui „France Inter“.

„Mes ruošiamės pasielgti taip, ir mes elgiamės taip, kad neleistume Iranui įsigyti kiniškų tankų, rusiškų priešlėktuvinių gynybos sistemų ir perparduoti šiuos ginklus „Hizbollah“, sužlugdant [Prancūzijos] prezidento [Emmanuelio] Macrono sumanias pastangas Libane“, – nurodė M.Pompeo.

Irano palaikomai šiitų kovotojų grupuotei „Hizbollah“ Jungtinės Valstijos jau seniai taiko sankcijas. Ši grupuotė yra įtraukta į JAV teroristinių organizacijų sąrašą.

Tačiau ji taip pat turi didelę politinę įtaką ir vietų Libano parlamente, Prancūzijos prezidentui siekiant politinių reformų šioje šalyje.

„Jūs leistumėte Iranui gauti daugiau pinigų, daugiau turtų ir daugiau ginklų, tačiau toliau bandytumėte atskirti „Hizbollah“ nuo tos katastrofos, kurią jis sukūrė Libane. Tai yra nesuderinama“, – kalbėjo M. Pompeo.

Jungtinės Valstijos sulaukė kritikos dėl savo naujo bandymo įvesti tarptautines sankcijas Iranui, palaipsniui atnaujinančiam savo branduolinę veiklą po to, kai 2018 metais Vašingtonas pasitraukė iš branduolinio susitarimo.

Jos taip pat siekia pratęsti JT ginklų embargą Iranui, kurio terminas baigiasi spalio 18 dieną.

„Nors ES priėmė kitokį sprendimą dėl to (branduolinio) susitarimo, ji, kaip ir mes, yra susirūpinusi dėl to ginklų embargo pratęsimo“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

Pasak jo, Jungtinės Valstijos „ir toliau gins tarptautinę tvarką, kad neleistų Irano Islamo Respublikai sugrįžti prie savo piktos veiklos“ Libane, Irake ir Sirijoje.

Teheranas anksčiau antradienį perspėjo JAV nedaryti „strateginės klaidos“, amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui pagrasinus Iranui dėl pranešimų, kad šiitiška respublika ketina atkeršyti už įtakingo generolo Qasemo Soleimani nužudymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius