Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo nebevyks atsilabinti su Europa: vizitą po Kapitolijaus atakos atšaukė net mažytis Liuksemburgas

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskutinę minutę atšaukė kelionę į Europą, kurios šalių pareigūnai vienas po kito kritikuoja Amerikos prezidento Donaldo Trumpo elgesį prieš praėjusios savaitės Kapitolijaus šturmą Vašingtone. Panašu, kad entuziazmu dėl šios išvykos netryško nei JAV valstybės departamento vadovas, nei europiečiai.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficiali kelionės, kurios metu M.Pompeo turėjo lankytis Briuselyje ir Liuksemburge, atšaukimo priežastis – laiko stoka. Esą būtina koordinuoti veiksmus su išrinktojo prezidento Joe Bideno pereinamojo laikotarpio komanda.

Vis dėlto žinia pasirodė po neregėto antpuolio prieš JAV demokratiją Vašingtone, kai tūkstančiai D.Trumpo šalininkų, prieš tai paraginti paties prezidento, puolė pastatą, kuriame įsikūręs Kongresas. Šturmas pribloškė ir artimiausius JAV sąjungininkus.

Suplanuotas apsilankymas Liuksemburge buvo atšauktas po to, kai šalies užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas pavadino D.Trumpą „nusikaltėliu“ – dėl kurstymo pulti Kapitolijų. J.Asselbornas JAV prezidentas D.Trumpui taip pat skyrė „politinio piromano, kurį reikia teisti“, etiketę.

Galiausiai tiek „Reuters“, tiek „Fox News“ citavo diplomatus, teigusius, kad net ne JAV, o mažytis Liuksemburgas atšaukė M.Pompeo vizitą, taip pastarąjį pažemindamas.

M.Pompeo taip pat turėjo susitikti su Belgijos vicepremjere ir užsienio reikalų ministre Sophie Wilmes, kuri vykstant šturmui Vašingtone tviteryje parašė: „Šie vaizdai šokiruoja, nes kenkia mūsų demokratijos idealams. Jie rodo, kokio dydžio užduotis tenka Joe Bidenui – suvienyti visuomenę.“

Negana to, apie šoką skelbė ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, kuris turėjo vakarieniauti su M.Pompeo. Šį susitikimą jau atšaukė JAV valstybės sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius