-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo pasveikino Baltarusijos katalikų vadovo T.Kandrusevičiaus sugrįžimą į šalį

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį pasveikino žinią, kad prieš pat Kalėdas namo sugrįžo Baltarusijos katalikų lyderis metropolitas Tadevušas Kandrusevičius, kuriam Minskas anksčiau šiemet buvo uždraudęs įvažiuoti į šalį.
Tadevušas Kandrusevičius
Tadevušas Kandrusevičius / „Scanpix“/AP nuotr.

„Džiaugiuosi, kad Baltarusijos valdžia leido arkivyskupui Kandrusevičiui, Romos Katalikų Bažnyčios vadovui Baltarusijoje, grįžti namo į parapiją. Tai pergalė tikėjimo laisvei. Sveiki atvykę namo, arkivyskupe“, – socialiame tinkle „Twitter“ parašė M.Pompeo.

Baltarusijos piliečiui T.Kandrusevičiui rugsėjį nepaaiškinus priežasčių buvo neleista įvažiuoti į šalį iš Lenkijos. Jis buvo išvykęs dalyvauti pamaldose Balstogėje.

Būdamas Lenkijoje jis davė interviu vietos radijui, ragindamas nutraukti policijos smurtą prieš opozicijos protestuotojus ir reikalaudamas atsistatydinti autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, kuris buvo paskelbtas rugpjūtį vykusių rinkimų nugalėtoju.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Baltarusijoje jau penktą mėnesį vyksta protestai, per kuriuos žmonės reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Rudenį komentuodamas situaciją A.Lukašenka pareiškė, jog baltarusių katalikų lyderis Lenkijoje „gavo patarimų, kaip sugriauti šalį“.

T.Kandrusevičiaus atstovas Juras Sanka naujienų agentūrą AFP informavo, kad 74-erių metropolitas ketvirtadienį sugrįžo į Baltarusiją.

Anksčiau praėjusią savaitę tiek baltarusių užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus, tiek apaštališkasis nuncijus Baltarusijoje Ante Jozičius sakė, kad religinio lyderio grįžimui nėra „jokių kliūčių“.

Lapkričio pradžioje naujajam apaštališkajam nuncijui Baltarusijoje A.Jozičiui teikiant skiriamuosius raštus, A.Lukašenka paragino Katalikų Bažnyčią vaidinti konstruktyvų vaidmenį baltarusių visuomenėje ir patvirtino, kad yra pasirengęs plėsti ryšius su Vatikanu.

Bažnyčios skaičiavimais, apie 15 proc. iš 9,5 mln. Baltarusijos gyventojų yra katalikai. Dauguma šalies gyventojų yra stačiatikiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius