-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14 /18:59

Prieš V.Putino ir M.Pompeo susitikimą Rusija ir JAV deklaruoja pasirengimą gerinti ryšius

Prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo susitikimą Maskvos ir Vašingtono diplomatijos vadovai antradienį deklaravo esą pasirengę gerinti šalių santykius.
Mike'as Pompeo ir Sergejus Lavrovas
Mike'as Pompeo ir Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M. \Pompeo į saulėtą Juodosios jūros kurortą Sočį antradienį atvyko šalims nesutariant daugeliu klausimų, nuo ginklų kontrolės iki Venesuelos ir Irano krizių.

Prasidedant jo deryboms su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu – prieš vakare planuojamą susitikimą su V.Putinu – M.Pompeo išreiškė viltį, kad abi varžovės galėtų „stabilizuoti savo santykius“.

„Šiandien esu čia todėl, kad prezidentas (Donaldas) Trumpas yra įsipareigojęs gerinti šiuos santykius“, – sakė jis.

VIDEO: Su V.Putinu susitikęs D.Trumpas: „Pasaulis nori, kad mes sutartume“

Maskvos ir Vašingtono nuomonės dėl daugelio svarbių klausimų nesutampa, „kiekviena iš mūsų šalių, žinoma, užsiima savų interesų gynimu“, tačiau „ne visada ir ne visais klausimais esame skirtingose pusėse“, sakė jis.

S.Lavrovas savo ruožtu pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi dvišalių santykių srityje atversti naują puslapį.

„Galvoju, kad laikas pradėti kurti naują, atsakingesnę ir konstruktyvesnę abipusio problemų suvokimo matricą, ir mes tam pasirengę. Žinoma, jei mūsų partneriai amerikiečiai taip pat tuo suinteresuoti“, – sakė S.Lavrovas per derybas su M.Pompeo.

„Suprantame, kad abiejose pusėse susikaupė daug įtarumo ir šališkumo. Mes iš to nieko nelaimime“, – pridūrė S.Lavrovas.

M.Pompeo vizitas Rusijoje – pirmasis dirbant valstybės sekretoriaus poste – vyksta pavojingai padidėjus įtampai Persijos įlankos regione, Iranui ir Jungtinėms Valstijoms įsitraukus į naują žodžių karą dėl daugiašalio susitarimo su Teheranu jo branduolinės programos apribojimo klausimu.

M.Pompeo yra aukščiausio rango amerikiečių pareigūnas, susitiksiantis su V.Putinu nuo praėjusių metų liepos, kai Helsinkyje įvyko Rusijos lyderio ir D.Trumpo susitikimas.

VIDEO: Internetą juokina persigandusios Melanios Trump veidas po pasisveikinimo su V.Putinu

Tuomet D.Trumpas pribloškė JAV politikos isteblišmentą tuo, jog, regis, už gryną pinigą priėmė V. Putino pareiškimą, kad jis nesikišo į JAV rinkimus, nors JAV žvalgyba mano priešingai.

Atvykusį M. Pompeo pasveikino vietos pareigūnai, įskaitant Sočio merą, su kuriuo jis ant lėktuvų tūpimo tako persimetė mandagiais žodžiais.

Žvanginimas ginklais

Prieš derybas V.Putinas apsilankė Valstybiniame bandomųjų skrydžių centre Achtubinske Pietų Rusijoje ir apžiūrėjo naują, branduolinę galvutę galinčią nešti hipergarsinę raketą „Kinžal“.

Jo atstovas Dmitrijus Peskovas paneigė, kad karinės galios pademonstravimu norėta pasiųsti žinią amerikiečiams.

Pirmadienį per vieną susitikimą V.Putinas taip pat pavedė kariuomenės vadams kurti gynybos nuo hipergarsinių ginklų sistemas.

D.Peskovas smerkė Vašingtono „maksimalaus spaudimo“ kampaniją prieš Iraną ir sakė, kad taip Teheranas tebus įvarytas į kampą.

M.Pompeo atšaukė pirmadieniui planuotą apsilankymą Maskvoje ir vietoje to Briuselyje neplanuotai susitiko su Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrais, kurie nedžiūgauja dėl karingos JAV pozicijos Irano atžvilgiu.

Pasitraukęs iš susitarimo su Iranu, kurį rėmė europiečiai, Rusija ir Kinija, Vašingtonas įvedė griežtas sankcijas Teheranui, visaip bandydamas apriboti jo įtaką regione.

VIDEO: Apie kvietimą V.Putinui į Vašingtoną sužinojęs JAV žvalgybos direktorius reagavo netikėtai

Neseniai JAV padidino spaudimą pareiškimu, kad lėktuvnešio kovos grupės ir strateginių bombonešių dislokavimu regione siekiama atsverti aiškiai neapibrėžtas Irano grėsmes.

Diplomatija tarp Maskvos ir Vašingtono atsinaujino po ilgai lauktos specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaitos.

Jis nustatė, kad Rusija kišosi į JAV 2016 metų prezidento rinkimus, bet nepakanka įrodymų daryti išvadą, kad D.Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Maskva.

Be Irano, Vašingtonas ir Maskva nesutaria dėl virtinės neatidėliotinų strateginių klausimų, įskaitant Venesuelos krizę, Sirijos pilietinį karą ir konfliktą Ukrainoje.

Jungtinės Valstijos daugiau kaip tris mėnesius siekia nuversti Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro. M. Pompeo ne kartą kaltino Rusiją metant jam gelbėjimo lyną.

Ir JAV, ir Rusija tikisi padaryti tam tikrą pažangą ginklų kontrolės klausimu. Maskva siekia penkeriems metams pratęsti naująją START sutartį, kuria, palyginti su Šaltojo karo metais, buvo gerokai sumažintas branduolinių kovinių galvučių skaičius. Sutartis turi baigtis 2021 metais.

D.Trumpo administracija šiemet pasitraukė iš kito svarbaus ginklų kontrolės susitarimo: Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties. NATO sąjungininkės sako, kad viena rusų raketų sistema pažeidžia šią sutartį, bet Maskva tai neigia.

Pernai V. Putinas pristatė naujos kartos „neįveikiamus“ branduolinius ginklus ir perspėjo dėl naujų ginklavimosi varžybų, jei Amerika pasitrauks iš ginklų kontrolės sutarčių.

„Režimas žudo disidentus“

D.Trumpas pirmadienį paskelbė, kad tikisi „labai vaisingo susitikimo“ su V.Putinu Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Japonijoje kitą mėnesį. Tačiau D.Peskovas paneigė, kad Vašingtonas paprašė tokio susitikimo.

JAV prezidento entuziazmas siekti V.Putino prielankumo nesulaukia didelės paramos Vašingtone, net ir jo paties administracijoje.

Administracija tęsė spaudimo kampaniją, įskaitant sankcijas Rusijai dėl įtariamo kišimosi į rinkimus ir Maskvos paramos ginkluotiems separatistams Ukrainoje.

Nors M. Pompeo palaiko artimus santykius su D.Trumpu, šeštadienį jis Kalifornijoje aiškiai deklaravo savo poziciją.

„Dabar, praėjus 30 metų po Šaltojo karo, matome, kad Putino režimas šaltakraujiškai žudo disidentus ir įsiveržia į kaimynines (šalis)", – sakė M. Pompeo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius