-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo susitiko su J.Bideno siūlomu įpėdiniu į valstybės sekretorius postą A.Blinkenu

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo penktadienį pirmą kartą susitiko su išrinktojo prezidento Joe Bideno siūlomu kandidatu į diplomatijos vadovo postą Antony Blinkenu ir pažadėjo sklandų pareigų perdavimą.
Antony Blinkenas (dešinėje) su Joe Bidenu
Antony Blinkenas (dešinėje) su Joe Bidenu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Pompeo yra prezidento Donaldo Trumpo, ketvirtadienį nenoriai pripažinusio savo pralaimėjimą rinkimuose, ištikimas rėmėjas. Valstybės sekretorius susitiko su A.Blinkenu, „siekdamas palengvinti tvarkingą posto perdavimą ir užtikrinti Amerikos interesų apsaugą užsienyje“, teigė vienas Valstybės departamento pareigūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

„Jų susitikimas buvo labai vaisingas. Valstybės sekretorius M.Pompeo ir kandidatas į postą A. Blinkenas bei jų komandos ir toliau veiks kartu Amerikos vardu per visą pereinamąjį laikotarpį“, – pridūrė pareigūnas.

Nors J.Bideno komanda jau kontaktavo su Valstybės departamentu, procesas anksčiau buvo ribojamas, o M.Pompeo po rinkimų buvo pareiškęs: „Jungtinėse Valstijose vienu metu yra tik vienas valstybės sekretorius“.

M.Pompeo pribloškė daugelį stebėtojų po D.Trumpo pralaimėjimo, kai žurnalisto paklaustas, ar jis bendradarbiaus su J.Bideno komanda, pažadėjo „sklandų perėjimą prie antrosios D.Trumpo administracijos“.

D.Trumpas pripažino pralaimėjimą tik sulaukęs intensyvios kritikos ir savo paskyrų socialiniuose tinkluose blokavimo už tai, kad prezidentas trečiadienį paragino savo šalininkus patraukti į Kapitolijų, kur vyko posėdis J.Bideno pergalei rinkimuose patvirtinti. Šie neramumai pareikalavo penkių žmonių gyvybių.

D.Trumpas neišreiškė jokio noro susitikti su J.Bidenu, kaip įprastai vyksta keičiantis prezidentams, ir ketina tapti pirmuoju kadenciją baigiančiu prezidentu per 152 metus, nedalyvausiančiu savo įpėdinio inauguracijos ceremonijoje.

A.Blinkenas yra švelnaus būdo ilgametis J.Bideno patarėjas, kaip tikimasi, pakeisiantis daugelio pagrindinių M.Pompeo politikos linijų kursą, įskaitant politiką prieš Iraną ir Kubą bei nesiskaitymą su tarptautinėmis institucijomis.

Per prezidento Baracko Obamos kadenciją valstybės sekretoriaus pavaduotojo pareigas ėjęs A.Blinkenas praėjusį mėnesį lankėsi Valstybės departamente, tačiau M.Pompeo tuo metu buvo izoliavęsis dėl kontaktų su COVID-19 sergančiais asmenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius