-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Schulzas rinkimuose neišvengė smūgio, tačiau nesijaučia pralaimėjęs

Martino Schulzo pirmadienį laukė ne itin maloni užduotis: paaiškinti partijos kolegoms, kodėl jos atstovai pralaimėjo rinkimus ilgą laiką socialdemokratų tvirtove buvusioje Vokietijos žemėje, praneša „Politico“.
Martinas Schulzas.
M.Schulzas rinkimuose „neišvengė smūgio“, tačiau nesijaučia pralaimėtoju / „Scanpix“/AP nuotr.

Kalbėdamas Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) būstinėje, M.Schulzas sakė: „Kartais boksininkas neišvengia smūgio. Tačiau tai nereiškia, kad priešininkas nugalės kitame raunde.“

Vis dėlto M.Schulzas ir jo partija nerimauja, kadangi šansai nugalėti rudenį vyksiančiuose nacionalinio parlamento rinkimuose nebėra tokie dideli kaip tikėtasi anksčiau. Vadinasi, ateinančiomis savaitėmis socialdemokratai turės apie ką pagalvoti.

Pirmadienį M.Schulzas paskelbė, kad SPD greitai patobulins kampanijos programą. Bus pristatyti siūlymai, kaip į Vokietiją pritraukti investicijas ir stiprinti vidaus saugumą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclerė Angela Merkel vieši Egipte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclerė Angela Merkel vieši Egipte

Būtent saugumo klausimas yra viena pagrindinių kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) stiprybių, padėjusių partijai šiemet nugalėti regioninio parlamento rinkimuose.

M.Schulzas: „Galiu tik pastebėti, kad kraštutinių dešiniųjų ekstremistas vokiečių karys sėkmingai prisiregistravo kaip prieglobsčio prašytojas iš Sirijos.“

Šiaurės Reine-Vestfalijoje, tankiausiai apgyvendintoje Vokietijos žemėje, sekmadienį nugalėjo CDU, savo rinkiminėje kampanijoje itin daug dėmesio skyrusi saugumui.

Partija kaltino regioniniam parlamentui vadovaujančius socialdemokratus nesugebėjimu efektyviai kovoti su nusikalstamumu ir terorizmu.

SPD nepraleido progos atsikirsti. Pirmadienį M.Schulzas priminė apie pabėgėliu apsimetusį vokiečių karį, įtariamą teroristinio išpuolio planavimu.

„Galiu tik pastebėti, kad kraštutinių dešiniųjų ekstremistas vokiečių karys sėkmingai prisiregistravo kaip prieglobsčio prašytojas iš Sirijos“, – sakė M.Schulzas ir pridūrė, kad regioninę valdžią prižiūri CDU vadovaujamos ministerijos.

Neveiksmingas „Schulzo efektas“

Paskelbus, kad M.Schulzas rinkimuose varžysis su A.Merkel, SPD džiaugėsi kylančiais reitingais, buvo kalbama apie „Schulzo efektą“. Vis dėlto partijai pralaimėjus regioninio parlamento rinkimuose entuziazmas gerokai išblėso.

Pirmadienio popietę energinga A.Merkel CDU būstinėje paskelbė apie regioninių rinkimų pabaigą ir pasakė, kad „dabar prasideda nauja fazė“. Ilgametė Vokietijos kanclerė, atsižvelgdama į faktą, kad CDU ir SPD yra koalicijos partnerės, sakė suprantanti, jog „ši nauja fazė reikalauja visiškai naujų pastangų“.

Iš dalies centro-dešiniųjų partijos SPD problema yra ta, kad CDU per pastaruosius du dešimtmečius pajudėjus politinio centro link, Vokietijo

Apklausų duomenimis, A.Merkel vadovaujamus konservatorius šiuo metu palaiko 37 proc. rinkėjų. Kanclerės partija 10 proc. punktų lenkia SPD.

Iš dalies centro-kairiųjų SPD problema yra ta, kad CDU per pastaruosius du dešimtmečius pajudėjus politinio centro link, Vokietijos rinkėjams tapo labai sunku atskirti partijas viena nuo kitos, o rinkimai tapo asmenine kova tarp dviejų lyderių.

Šią dinamiką išryškino Šiaurės Reine-Vestfalijoje atlikta apklausa: 59 proc. balsavusiųjų už CDU sakė tai darę todėl, kad partijai vadovauja A.Merkel.

Tuo tarpu 29 proc. balsavusių už SPD teigė, kad balsus atiduoti paskatino M.Schulzas.

SPD dilema

SPD neabejotinai reikia parodyti, kuo partija skiriasi nuo CDU. M.Schulzas pirmadienį pateikė keletą pasiūlymų.

Saugumas, verslas ir investicijos yra sritys, tradiciškai priklausančios konservatoriams. Ir A.Merkel be kovos tikrai jų neperleis socialdemokratams.

Be tradicinių pamatinių SPD vertybių, tokių kaip socialinio teisingumo gynimas ir nusiginklavimo skatinimas, M.Schulzas kalbėjo apie saugumą. Partijos lyderis taip pat sakė besistengsiantis į Vokietiją pritraukti investicijas ir gerinti švietimą.

M.Schulzas teigė: „Mūsų ištekliais negalinčios pasigirti šalies turtas yra žmonės.“

Tačiau ateityje laukia aršus mūšis. Saugumas, verslas ir investicijos yra sritys, tradiciškai priklausančios konservatoriams. Ir A.Merkel be kovos tikrai jų neperleis socialdemokratams.

Praėjus trims valandoms po M.Schulzo kalbos SPD būstinėje Berlyne, kanclerė bendravo su žurnalistais CDU būstinėje.

Pagrindinė A.Merkel kalbos tema? Pasiūlymai, kaip jos partija pritrauks investicijas ir ieškos būdų sukurti „ateities darbo vietas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius