-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madagaskare renkamas naujas prezidentas

Madagaskaro rinkėjai trečiadienį balsuoja precedento neturinčiuose prezidento rinkimuose, kuriuose kaip pagrindiniai kandidatai varžosi trys buvę valstybės vadovai.
Rinkimai Madagaskare
Rinkimai Madagaskare / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Madagaskaras

Rinkimai vyksta šalyje bandant švelninti politinę krizę.

Nuo 2014-ųjų iki šių metų rugsėjo prezidento poste dirbusio Hery Rajaonarimampianinos bandymai pakeisti šios didelės Indijos vandenyno salos rinkimų įstatymus išprovokavo beveik tris mėnesius trukusius, kartais smurtinius protestus sostinėje Antananaryve.

Demonstracijos privertė H.Rajaonarimampianiną sutikti su „konsensuso vyriausybe“, kuriai buvo pavesta organizuoti rinkimus neturtingoje, perversmų ir neramumų istoriją turinčioje šalyje.

Beveik 10 mln. rinkėjų gali balsuoti už kurį nors iš 36 kandidatų, tarp kurių, be trijų minėtų favoritų, yra du buvę premjerai, keli pastoriai ir viena roko žvaigždė. Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 6 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku ir turi dirbti iki 17 val. (16 val. Lietuvos) laiku.

Jei nė vienas iš kandidatų negaus 50 proc. balsų, gruodžio 19 dieną bus surengtas antras rinkimų ratas.

H.Rajaonarimampianina, kuris rugsėjo mėnesį atsistatydino norėdamas dalyvauti rinkimuose, varžosi su dviem savo pirmtakais.

Pieno pramonės magnatas Marcas Ravalomanana prezidento poste dirbo 2002–2009 metais, o Andry Rajoelina, buvęs partijos organizatorius pravarde „Disko žokėjas“, jį pakeitė ir valdė iki 2013-ųjų.

Ši trijulė savaitgalį sostinėje surengė didžiulius mitingus, kurių kiekviename dalyvavo dešimtys tūkstančių šalininkų.

Madagaskarui, buvusiai prancūzų kolonijai, buvo sunku įveikti politinius nesutarimus po ginčijamų 2001 metų rinkimų, kurie išprovokavo susirėmimų ir kariškių paremtą 2009 metų perversmą, nušalinusį M.Ravalomananą.

Neskaitant šių metų protestų, H.Rajaonarimampianinos valdymo laikotarpis buvo daugiausia taikus, bet pyktis dėl praeities teberusena.

H.Rajaonarimampianina pažadėjo Madagaskaro vystymosi „naują fazę“, jei bus išrinktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius