-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madagaskaro prezidento rinkimus veikiausiai laimėjo Hery Rajaonarimampianina

Suskaičiavus Madagaskaro prezidento rinkimų antrojo rato balsus paaiškėjo, kad aiškią persvarą yra įgijęs Hery Rajaonarimampianina, tačiau dar teks palaukti prieš skelbiant pergalę, kol teismas priims nutartį dėl numanomų balsavimo pažeidimų.
Hery Rajaonarimampianina, Madagaskaro prezidentas
Hery Rajaonarimampianina, Madagaskaro prezidentas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kandidatas, kurį palaiko šalį griežta ranka valdantis Andry Rajoelina, surinko 53,5 proc. balsų per rinkimus, kurie laikomi gaire, vedančia šalį iš penkerius metus trukusios politinės ir ekonominės krizės.

Kadenciją baigiantis prezidentas A.Rajoelina užgrobė valdžią 2009 metais, nuvertęs savo varžovą Marcą Ravalomananą su armijos palaikymu, tačiau po perversmo šalies ekonomika patyrė staigų nuosmukį.

Kaip nurodo Pasaulio bankas, tebesitęsianti krizė šiai valstybei, įsikūrusiai Indijos vandenyno saloje, kainavo bent 8 mlrd. JAV dolerių (20,2 mlrd. litų).

Tarptautinė bendruomenė įtikino abu ankstesnius lyderius nebekandidatuoti, bet rinkimuose dominavo jų statytiniais laikomi veikėjai.

Tačiau M.Ravalomananos viltims grįžti iš tremties, jeigu rinkimus būtų laimėjęs Robinsonas Jeanas Louis, regis, nelemta išsipildyti.

R.Jeanas Louis surinko 46,5 proc. balsų, nurodė rinkimų komisijos pirmininkė Beatrice Atallah.

Tačiau nuskambėjus kaltinimams dėl esą klastotų balsų ir skelbtų klaidinančių rezultatų, R.Jeanas Louis pareikalavo ištirti „didelio masto klastojimą“, tad rinkimų nugalėtojas kol kas nepaskelbtas.

Tikimasi, kad teismas nutartį dėl šių rinkimų paskelbs per 15 dienų.

Tikėtinas Madagaskaro būsimasis lyderis yra Kanadoje išsilavinimą įgijęs finansininkas, retkarčiais kuriantis eiles ir dar gana naujas veidas politikoje.

2009 metais jis patyrė politikos „krikštą“, kai buvo paskirtas finansų ministru.

Puikiai mokantis prancūzų kalbą ir telegeniškas H.Rajaonarimampianina iškopė į antrąjį prezidento rinkimų turą, nors buvo menkai žinomas dar keli mėnesiai prieš rinkimų kampanijos pradžią.

Vienas Europos diplomatas jį įvardijo kaip „technokratą, kurio rankos galbūt mažiau suteptos negu daugelio kitų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius