Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madridas – aklavietėje: bando neleisti C.Puigdemont'ui vadovauti nuotoliniu būdu

Centrinė Ispanijos valdžia ieško teisinių būdų, kaip užkirsti kelią vėl išrinkto buvusio Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o vadovavimui nuotoliniu būdu, rašo „El Pais“.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ispanija Katalonija

Vis dėlto įstatymų leidėjai pripažįsta, kad scenarijus, kuriuo C.Puigdemont'as nuotoliniu būdu būtų paskirtas regiono prezidentu, tačiau Ispanijos teismai tokį sprendimą, net ir turėdami teisinį pagrindą, užginčytų, taip pat turėtų neigiamų padarinių.

Be to, jei Katalonijos parlamento įstatymų leidžiamasis organas „Mesa“ iš anksto paskelbs planus leisti C.Puigdemont'ui vadovauti nuotoliniu būdu, būtų sunku rasti pakankamai teisinių argumentų apskųsti tokį žingsnį Konstituciniam Teismui, teigia su Ispanijos vyriausybės strategija susiję šaltiniai.

Kadangi separatistų lyderis jau turi vietą naujai išrinktame parlamente, nusprendus jį paskirti į postą nuotoliniu būdu ar per įgaliotinį, teismai galėtų tik atidėti sesiją.

Pirmadienį naujasis Katalonijos parlamento pirmininkas Rogeris Torrentas, postą užėmęs po gruodžio 21 d. įvykusių išankstinių rinkimų, pasiūlė regiono prezidentu vėl išrinkti C.Puigdemont'ą.

Buvęs regiono prezidentas pabėgo į Briuselį po to, kai spalį separatistų dauguma Katalonijos parlamente vienašališkai paskelbė nepriklausomybės deklaraciją. Madridas į tokį žingsnį atsakė aktyvuodamas 155-ąjį konstitucijos straipsnį ir įvesdamas tiesioginį valdymą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Torrentas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Torrentas

Sudėtinga Madrido situacija

Pirmadienį į Daniją atvykęs C.Puigdemont'as sako galįs valdyti per atstumą ir nesutinkąs grįžti į Ispaniją. Tėvynėje jo ieško teisėsauga – buvęs prezidentas siejamas su tyrimu dėl maišto, antivyriausybinės agitacijos ir neteisėto valstybinių lėšų pasisavinimo.

Sugrįžęs C.Puigdemont'as greičiausiai būtų suimtas – taip nutiko kitiems separatistų pareigūnams.

„Renkantis tarp kalinio ir prezidento, aš verčiau būsiu prezidentas, kadangi tuomet bent jau galėčiau veikti, o kalėjime tokios galimybės neturėčiau“, – penktadienį C.Puigdemont'as sakė radijo stočiai „Catalunya Radio“.

Kiek anksčiau šį mėnesį Katalonijos parlamentinė taryba paskelbė, kad C.Puigdemont'as negali vadovauti nuotoliniu būdu – turi būtinai dalyvauti fiziškai.

Vis dėlto tokia tarybos išvada nėra įpareigojanti, o galutinis sprendimas priklauso nuo separatistų bloko kontroliuojamos „Mesos“.

Vadinasi, egzistuoja galimybė, kad C.Puigdemontas Katalonijos prezidentu bus išrinktas net ir fiziškai nebūdamas parlamente, o bet koks šį žingsnį užginčijantis Konstitucinio Teismo sprendimas bus priimtas per vėlai.

C.Puigdemont'as: „Renkantis tarp kalinio ir prezidento, aš verčiau būsiu prezidentas, kadangi tuomet bent jau galėčiau veikti, o kalėjime tokios galimybės neturėčiau.“

Centrinei Ispanijos vyriausybei tai – itin nepalankus scenarijus. Tokiu atveju karalius Felipe VI turėtų pasirašyti karališkąjį dekretą, patvirtinantį C.Puigdemont'o vadovavimą Katalonijos parlamentui, net jei jis šiuo metu slapstosi nuo teisingumo.

Jei Konstitucinis Teismas galiausiai nuspręs atšaukti C.Puigdemont'o paskyrimą regiono prezidentu vaizdo skambučiu ar per įgaliotinį, tai suteiks separatistams naujų argumentų, kad Madridas ignoruoja katalonų valią.

Anot vicepremjerės Sorayos Saenz de Santamarios, paskiriant naująjį prezidentą į postą jis privalo dalyvauti fiziškai. „Jis priėjo kelio galą. Jis gali priimti nelabai racionalius sprendimus, tačiau negali būti Katalonijos vyriausybės lyderis“, – sakė S.S.de Santamarios.

„Jis tai žino, jo žmonės tai žino, separatistai tai žino, – vicepremjerė sakė radijo stočiai „Cope“. – Jis gali leisti laiką skleisdamas propagandą ir bandydamas palaikyti mitą, tačiau jis nebus Katalonijos prezidentas. Jei jam būtų svarbiausia Katalonija ir nepriklausomybė, jis atsitrauktų.“

Jei teismas nesustabdys C.Puigdemont'o išrinkimo nuotoliniu būdu, 155-asis straipsnis ir toliau galios. Vadinasi, Madridas tęs tiesioginį Katalonijos valdymą.

Katalonų pasiryžimas atsiskirti nuo Ispanijos išprovokavo didžiausią per kelis dešimtmečius regiono priešpriešą su Madridu ir supurtė Europos Sąjungą, dar neatsigavusią po britų sprendimo trauktis iš Bendrijos.

Katalonijos vyriausybę atleidęs ir parlamentą paleidęs Madridas sušaukė regione pirmalaikius rinkimus, tačiau šis sprendimas nepasiteisino, separatistams užsitikrinus absoliučią daugumą.

C.Puigdemont'as yra vienintelis Katalonijos separatistų bloko kandidatas į regiono vadovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius