Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 31 /20:56

Magnitogorske sugriuvo daugiabutis, kelių dešimčių žmonių likimas nežinomas

Rusijos miesto Magnitogorsko daugiabutyje sprogus dujoms, viena didžiulio pastato laiptinė beveik visiškai sugriuvo. Po pirmadienio paryčiais įvykusios nelaimės skelbiama apie mažiausiai keturias aukas, o dar nuo 36 iki 40 žmonių laikomi dingusiais be žinios, skelbia „Newsru.com“.
Magnitogorske sugriuvo dalis daugiabučio
Magnitogorske sugriuvo dalis daugiabučio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vietos žiniasklaidos teigimu, kol kas tiksliai neaišku, kiek žmonių yra įkalinti po nuolaužomis, bet po jomis ryte dar buvo girdėti balsai, prašantys padėti.

Kaip skelbia „RIA Novosti“, per sprogimą buvo apgriauti 48 butai. Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija savo tinklalapyje pranešė, kad 16 žmonių buvo evakuoti, o dar keturi – išgelbėti iš griuvėsių.

Vietos administracijos pareigūnų duomenimis, sugriuvusioje laiptinėje buvo priregistruota 111 žmonių, o dar devyni nuomojosi būstus – iš viso 120 žmonių.

„Įvykio vietoje tęsiami paieškos ir gelbėjimo darbai. Kol kas žinoma apie 52 žmonių likimą.

Iš jų keturi žuvo, 16 buvo evakuota į laikino apgyvendinimo vietas, 28 žmonės susisiekė ir pranešė, kad tragedijos metu jų nebuvo namuose, penki žmonės buvo paguldyti į ligonines, aštuoni buvo išleisti gydytis ambulatoriškai, 35 žmonių likimas nežinomas“, – pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerijos informacijos valdybos atstovas Timūras Chikmatovas, kalbėdamas televizijos „Rossija 24“ tiesioginiame eteryje.

Į nelaimės vietą atvykęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Magnitogorske pareiškė užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir pažadėjo suteikti visą reikalingą pagalbą nukentėjusiems.

„Pirmiausiai noriu išsakyti užuojautos žodžius žuvusiųjų šeimoms, užtikrinti visus nukentėjusiuosius, jog padarysime viską, kad jiems padėtume ir palaikytume“, - V.Putinas sakė per pasitarimą operacijų štabe įvykio vietoje.

Po incidento mieste, esančiame beveik už 1,7 tūkst. km į rytus nuo Maskvos, į ligonines paguldyti penki žmonės, įskaitant du vaikus.

VIDEO: Rusijoje sprogus dujoms sugriuvo dalis daugiabučio

Kai kurie sugriuvusios namo laiptinės gyventojai suspėjo išsigelbėti patys, leidiniui „Znak“ sakė miesto dūmos deputatas Pavelas Verstovas.

VIDEO: Gelbėtojai dirba griuvėsiuose

Pasak jo, nuo sprogimo ir momento, kai laiptinė sugriuvo, praėjo kelios minutės. „Žmonės šokinėjo pro langus, mėgino patys evakuotis“, – sakė P.Verstovas.

Internete pasirodė vaizdo įrašas, nufilmuotas stebėjimo kamera, įrengta gretimos laiptinės pirmojo aukšto patalpose. Jame matyti, kad tikslus sprogimo laikas – 6.02 val. vietos laiku.

VIDEO: Sprogimo momentas

Medikai nuogąstauja, kad liko nedaug galimybių, jog iš po griuvėsių pavyktų išgelbėti daugiau žmonių.

„Kritinis pagalbos suteikimo laikas baigiasi, todėl nemanome, kad mums bus atvežtas dar kas nors išgyvenęs“, – Rusijos žiniasklaida cituoja Magnitogorsko 3-iosios miesto ligoninės vyriausiąjį gydytoją Michailą Ščerbakovą.

Gelbėjimo darbus apsunkina didelis griuvėsių plotas ir šaltas oras. Magnitogorske oro temperatūra nukritusi iki –18 laipsnių.

Per nacionalinę televiziją parodytame reportaže matyti, kaip gelbėtojai tikrina sutrupėjusio gelžbetonio krūvas 18 laipsnių Celsijaus šaltyje.

Naujųjų metų naktį – per didžiausią Rusijos metų šventę – oro temperatūra Magnitogorske turėtų nukristi žemiau minus 23 laipsnių.

Pareigūnai perspėjo, kad gali sugriūti dar dvi sovietiniais laikais statyto daugiaaukščio laiptinės.

Sprogimas Urale įsikūrusiame mieste buvo toks galingas, kad ne tik apgriovė daugiabutį, bet ir išmušė gretimų namų langus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Magnitogorske sugriuvo dalis daugiabučio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Magnitogorske sugriuvo dalis daugiabučio

„Žmonės vis dar evakuojami iš kaimyninių laiptinių. Pastate iš viso gyvena 1,1 tūkst. žmonių“, – pareiškė Čeliabinsko srities gubernatoriaus pavaduotojas Olegas Klimovas.

Jis pridūrė, kad sprogimo epicentras – antrajame pastato aukšte: „Dabar sprendžiame klausimą, kaip nesušaldyti viso daugiabučio ir kur apgyvendinti žmones.“

Esą svarstoma nupirkti butus šeimoms, kurios prarado būstą. Kol kas gyventojai nusiųsti į vietos mokyklos pastatą.

O.Klimovo duomenimis, iš Maskvos Nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvu buvo atskraidintas inžinerinis kompleksas „Struna“, su kuriuo bus galima tiksliau įvertinti namo konstrukcijų būklę.

„Bendra tragedija“

Mineralų turtingame Pietų Uralo regione esantis daugiau nei 400 tūkst. gyventojų turintis Magnitogorskas yra vienas didžiausių šalies plieno pramonės miestų. Sugriuvęs daugiabutis buvo pastatytas 1973 metais.

Nukentėjusiesiems savanoriai aukojo pinigų, drabužių ir kitų būtiniausių reikmenų. Kai kurie buvo pasiruošę, prireikus, suteikti laikiną prieglobstį pastogės netekusiems žmonėms.

Žmonių aukų pareikalaujantys dujų sprogimai gana nereti Rusijoje, kur didžioji dalis komunalinių tinklų yra pasenę, o saugumo reikalavimų dažnai nepaisoma.

Regiono gubernatorius Borisas Dubrovskis pranešė, kad pareigūnai planuoja jiems nupirkti butų.

Prie gelbėjimo darbų prisijungė Magnitogorsko metalurgijos kombinato (MMK) darbuotojai.

MMK direktorių tarybos pirmininkas milijardierius Viktoras Rašnikovas paragino vietos gyventojus suteikti pagalbą per sprogimą nukentėjusiems daugiabučio gyventojams.

„Tai mūsų bendra tragedija ir skausmas, – sakoma jo pareiškime. Jame taip pat nurodoma, kad MMK pasirūpins finansine pagalba tiems, kuriems jos reikės.

Dėl šio incidento pradėtas baudžiamasis tyrimas. Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) patvirtino, kad sprogo buitinės dujos.

Žmonių aukų pareikalaujantys dujų sprogimai gana nereti Rusijoje, kur didžioji dalis komunalinių tinklų yra pasenę, o saugumo reikalavimų dažnai nepaisoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius