Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Maištas žlugo: torių dauguma pareiškė pasitikinti Jungtinės Karalystės premjere Theresa May

Euroskeptiškų, kritikų fanatikais vadinamų konservatorių blokas Jungtinės Karalystės parlamente nieko nepešė: suorganizavę torių balsavimą dėl pasitikėjimo partijos lydere ir premjere Theresa May, jie pralaimėjo. Th.May lieka Konservatorių partijos ir vyriausybės vadove, tiesa, ji paskelbė, kad neves partijos į kitus visuotinius rinkimus.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/AP nuotr.

Balsavimo, kuriame, beje, dalyvavo absoliučiai visi torių atstovai parlamente, rezultatai tokie: Th.May parėmė net 200 konservatorių deputatų, o nepasitikėjimą ja pareiškė 117 torių parlamentarų.

Tiesą sakant, dar trečiadienio popietę ėmė aiškėti, kad maištininkams nuversti Th.May nepavyks paprasčiausiai dėl kuklaus jų skaičiaus.

Absoliučiai visi ministrų kabineto nariai supuolė palaikyti Th.May, o žurnalistai skaičiavo sparčiai gausėjantį torių deputatų, irgi viešai parėmusių premjerę, būrį.

Likus dar kelioms valandoms iki balsavimo, jau net 137 toriai parlamentarai tinkle „Twitter“ buvo pareiškę, kad balsuos už pasitikėjimą Th.May.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmai

Kadangi Bendruomenių Rūmuose iš viso yra 317 torių, Th.May, kuri prieš tai pareiškė, kad „visais įmanomais būdais“ mėgins atlaikyti balsavimą, pergalei užsitikrinti reikėjo 159 balsus. Vadinasi, jau trečiadienio popietę premjerei trūko vos 22 deputatų balso.

Dar po valandos viešai paskelbusių, kad balsuodami palaikys Th.May, torių skaičius pasiekė 150. Galiausiai susirinko ir visi 159.

Ir nors analitikai dar žarstė įspėjimus, esą vieša parama nebūtinai reikš realius palaikymo balsus, nes balsavimas – slaptas, taip neatsitiko.

Kai kurie įstatymų leidėjai po balsavimo socialiniuose tinkluose atskleidė, kurią stovyklą jie palaikė. Pavyzdžiui, Margot James įkėlė nuotrauką, kurioje matyti jos balsalapis ir pažymėtas punktas, kad įstatymų leidėja „pasitiki Theresa May kaip partijos lydere“.

200 palaikymo balsų premjerei – labai solidus skaičius. 2016 metais, kai buvo balsuojama dėl naujojo Konservatorių partijos lyderio, Th.May parėmė 199 toriai.

Tiesa, Th.May, prieš balsavimą susitikusi su kitais toriais, jiems pasakė, kad neves Konservatorių partijos į kitus visuotinius rinkimus. Kitaip tariant, reikia suprasti, kad Th.May kažkada iš torių lyderės posto trauksis – bet ne dabar.

Pirmiausia reikia įvykdyti tvarkingą „Brexit“. Su Th.May bendravę konservatoriai teigė gerbiantys tokią premjerės ir partijos lyderės poziciją.

Antra vertus, euroskeptiški toriai galimai bandys aktyvuoti „branduolinį“ variantą – nepasitikėjimo jau ne partijos lydere, bet vyriausybės vadove procedūrą. Esą tokiems deputatams padėtų opoziciniai leiboristai, Škotijos nacionalinės partijos atstovai ir liberaldemokratai.

Iždo kancleris Philipas Hammondas prieš balsavimą pasipiktinęs pavadino prieš Th.May sukilusius torius „ekstremistais“, kurie siekia išvesti Jungtinę Karalystę iš ES taip ir nepasiekus jokio susitarimo – kitaip tariant, išvesti į tikėtiną ekonominį chaosą ir nežinią.

„Esu visiškai tikras, kad premjerę parems didžioji kolegų parlamente dauguma. Ir manau, kad šis balsavimas demaskuos ekstremistus, kurių siekiai nesutampa su Britanijos žmonių ar ekonominiais interesais“, – tvirtino Ph.Hammondas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Philipas Hammondas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Philipas Hammondas

Parlamentaras Grahamas Brady anksčiau sakė, kad reikiamas skaičius konservatorių įstatymų leidėjų – 48 deputatai – pareiškė pritarimą, jog būtų inicijuotas balsavimas dėl nepasitikėjimo Th.May.

G.Brady vadovauja Konservatorių partijos komitetui, atsakingam už tokių balsavimų organizavimą.

Balsavimui dėl nepasitikėjimo lyderiu inicijuoti reikia 15 proc. parlamente dirbančių torių pasiryžimo. Šiuo metu 15 proc. konservatorių parlamente sudaro 48 žmonės.

Laiko iki kitų metų kovo 29 dieną turinčio įvykti oficialaus Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES po 46 metus trukusios narystės lieka vis mažiau.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May

O kadangi nemažai parlamentarų neslepia nepasitenkinimo Th.May vyriausybės ir ES suderėta „Brexit“ sutartimi, premjerei po trečiadienio balsavimo galvos skausmas kažin ar atslūgs.

Th.May jau anksčiau atšaukė antradienį atšaukus antradienį turėjusį įvykti parlamento balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo. Premjerė pripažino supratusi, kad dokumentas negaus pakankamai palaikymo.

Tiesa, kadangi Th.May dabar triumfavo, dabar toriai vienerius metus nebegalės vėl bandyti ją nušalinti.

O kadangi premjerei nebereikės rūpintis dėl savo partiečių nuomonės, svarstoma, kad ji natūraliai pasislinks prie minkštesnio „Brexit“ scenarijaus, kurį palaiko dauguma parlamentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius