Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 07 /2016 08 08

Makedonija skelbia nepaprastąją padėtį dėl 21 žmogų pražudžiusių potvynių

Makedonijos vyriausybė sekmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį kai kuriuose sostinės rajonuose, labiausiai nukentėjusiuose dėl smarkių liūčių ir potvynių, nusinešusių mažiausiai 21 žmogaus gyvybę, pranešė pareigūnai.
Audra nuniokojo Skopję ir jos apylinkes.
Audra nuniokojo Skopję ir jos apylinkes. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Singeličo, Staikovcių, Smilkovcių rajonuose ir žiediniame kelyje žuvo 21 žmogus“, – sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime, kuriame turimi omenyje Skopjės priemiesčiai.

Per audrą dar šeši žmonės dingo, o mažiausiai 56 žmonės buvo sužeisti. Vienas ligoninės šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad tarp žuvusiųjų buvo viena aštuonmetė.

Sostinės meras Kocė Trajanovskis sakė, kad sostinei buvo padaryta žala, kokios „Skopjė dar nematė“. Pasak jo, pražūtingą potvynį sukėlė itin smarki liūtis, trukusi vos 20 minučių.

„Atrodė, tarsi būtų nukritusi vandens bomba!“ – pareiškė K.Trajanovskis.

Daugelis įvykių liudininkų pasakojo, kad aukos nuskendo įstrigusios savo namuose, kai teritoriją staiga užliejo potvyniai.

Smarki liūtis su perkūnija ir stiprūs vėjai smogė Skopjei ir jos šiauriniame priemiesčiams šeštadienio vakarą.

Specialiosios policijos pajėgos, kariai ir ugniagesiai buvo pasiųsti į labiausiai nuniokotus sostinės rajonus, taip pat į aplinkinius Staikovcų, Aračinovo ir Smilkovcių kaimus.

Kilę potvyniai nuniokojo šimtus namų ir automobilių, keliai tapo neišvažiuojami, taip pat esama rajonų, likusių be elektros.

Vyriausybės atstovas Aleksandras Giorgijevas sakė naujienų agentūrai AP, kad nepaprastoji padėtis labiausiai nuniokotose teritorijose buvo paskelbta dviem savaitėms.

Skopjės miesto taryba surengė nepaprastąjį posėdį ir nusprendė suteikti finansinę pagalbą žuvusiųjų šeimoms – kiekvienai jų po 180 tūkst. dinarų (3 000 eurų). Pareigūnai sakė, kad nukentėjusių teritorijų gyventojams bus atidarytos prieglaudos.

Po Nacionalinio krizių valdymo centro posėdžio sveikatos apsaugos ministras Nikola Todorovas sakė, kad daugelis sužeistųjų patyrė kaulų lūžių ir sumušimų.

Audra, kurios metu vėjo gūsių greitis viršijo 70 kilometrų per valandą, sukėlė staigių potvynių ir nuošliaužų. Sinoptikų teigimu, vos per dvi valandas Skopjė iškrito tiek lietaus, kiek vidutiniškai per visą rugpjūčio mėnesį.

Vėliausi katastrofiniai potvyniai Skopję niokojo 1962 metais, o dar po metų smarkus žemės drebėjimas beveik visiškai sunaikino šį miestą.

2014-ųjų pavasarį Balkanų regioną apėmė didžiausi per ilgiau negu šimtmetį potvyniai, paveikę 1,6 mln. žmonių ir nusinešę 47 žmonių gyvybes Serbijoje bei Bosnijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius