-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makedonijos premjeras atsistatydina, atverdamas kelią pirmalaikiams rinkimams

Makedonijos ministras pirmininkas Nikola Grujevskis penktadienį įteikė savo atsistatydinimo raštą, atverdamas kelią pirmalaikiams rinkimams balandžio mėnesį, kaip buvo numatyta susitarime, pasiektame tarpininkaujant Europos Sąjungai.
Makedonijos premjeras Nikola Grujevskis
Makedonijos premjeras Nikola Grujevskis / „Scanpix“/AP nuotr.

Šį žingsnį jis žengė tuo metu, kai eurokomisaras Johannesas Hahnas į šią Balkanų šalį su misija paskatinti politines partijas laikytis susitarimo, kuris praėjusių metų liepą buvo suderėtas tam, kad padėtų užbaigti užsitęsusią politinę sumaištį, jau ne vieną mėnesį krečiančią šia 2,1 mln. žmonių turinčią buvusią Jugoslavijos respubliką.

Pagal opozicijos ir vyriausybės susitarimą N.Grujevskis turi perduoti įgaliojimus pereinamajai vyriausybei likus ne mažiau kaip šimtui dienų iki balandžio 24 dieną numatytų parlamento rinkimų.

Vis dėlto rinkimų dieną dar nėra oficialiai paskelbta, o N.Grujevskis savo kreipimesi, kurį ketvirtadienį vėlai vakare parodė televizija, sakė, kad jo atsistatydinimas įsiteisės tik likus „šimtui dienų iki rinkimų“.

Rinkimų data bus esminė diskusijų tema su J.Hahnu, ypač dėl to, kad pagrindinis opozicijos lyderis Zoranas Zajevas tikina, jog dar nėra įvykdytos sąlygos pirmalaikiams rinkimams surengti.

Šaltinis parlamente patvirtino AFP, kad N.Grujevskis įteikė savo atsistatydinimo raštą.

Laikinuoju vyriausybės vadovu, kuris dirbs iki rinkimų, N.Grujevskio partija VMRO-DPMNE paskyrė savo generalinį sekretorių Emilį Dimitrijevą.

Po paskutinių Makedonijoje vykusių rinkimų 2014 metais, kuriuos laimėjo VMRO-DPMNE, Z.Zajevo Makedonijos socialdemokratų sąjunga (SDSM) boikotavo parlamentą, teigdama, kad balsavimo rezultatai buvo suklastoti.

Krizė praėjusiais metais dar labiau paaštrėjo, kai SDSM apkaltino N.Grujevskį slapta įrašinėjus maždaug 20 tūkst. žmonių, įskaitant politikus ir žurnalistus, pokalbius, ir teigė, jog šie įrašai yra politiniame elite suvešėjusios korupcijos įrodymas.

Vyriausybė šiuos įtarimus griežtai neigė, ir savo ruožtu atsikirto pateiktama kaltinimus Z.Zajevui dėl „šnipinėjimo“ ir mėginimų „destabilizuoti“ šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius