-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makedonijos sostinė dūsta nuo užteršto oro

Makedonijos sostinė Skopjė jau antrą dieną iš eilės dūsta nuo užteršto oro ir smogo, kuris praktiškai paralyžiavo miestą ir sutrikdė oro eismą. Skopjės gatvėse daugybė žmonių dėvi specialias kaukes nuo taršos. Vietos žiniasklaida pranešė, kad tų kaukių atsargos prekybos vietose jau išseko.
Smogas Makedonijoje
Smogas Makedonijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tarša Skopjė

2017 metų pradžioje paskelbtoje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitoje sakoma, kad slėnyje įsikūrusi Skopjė patenka tarp dešimties Europos miestų, kuriuose fiksuojama didžiausia kietųjų dalelių koncentracija.

Skopjėje ir dar keturiuose Balkanų miestuose, patekusiuose į tą dešimtuką, veikia nuo anglių arba lignito kūrenimo priklausoma pramonė; be to, anglys naudojamos ir šildymui.

Praėjusią žiemą kritinė situacija tęsėsi dvi savaites.

Penktadienį kietųjų dalelių koncentracija ore siekė 500 mikrogramų kubiniame metre; šis kiekis dešimt kartų viršija PSO rekomenduojamą normą.

Dėl oro užterštumo ir smogo pareigūnai nuo ketvirtadienio popietės apribojo oro eismą Skopjėje; dauguma skrydžių buvo atšaukta arba nukreipta į kitus oro uostus.

Skopjės meras socialdemokratas Petro Silegovas paragino piliečius „pakeisti savo įpročius, keliauti pėsčiomis arba viešuoju transportu“.

Priemonės, kurių ėmėsi valdžia, „negali iškart duoti rezultatų“, teigė jis.

Skopjės gyventojai socialiniuose tinkluose skundėsi, kad situacija mieste yra „tikrai siaubinga“, o keli žmonės kvietė šeštadienį dalyvauti proteste „Už švarų orą“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ kai kurie tėvai sakė nusprendę „būti visiškai sąmoningi“ ir neleisti savo vaikų į mokyklas, kol oro tarša nesumažės.

„Iš piliečių reikalaujama iki pavasario nekvėpuoti“, – ironiškai pažymėjo vienas Makedonijos sostinės gyventojas.

„Sostinė yra labiau užteršta nei Indija ar Kinija“, – pranešime sakė pagrindinė opozicinė dešiniojo sparno partija VMRO-DPMNE.

„Kokių idėjų turite, kad oras Makedonijoje taptų švaresnis?“ – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ klausė JAV ambasada Makedonijoje.

„Kadangi mūsų draugai iš JAV ambasados ieško idėjų dėl oro taršos Makedonijoje (sumažinimo), mes norime padėti (pasiūlydami) sprendimą. „Turkish Stream“, – tviteryje parašė Rusijos ambasada Skopjėje, užsimindama apie dujotiekį, kuriuo rusiškos dujos Europą, įskaitant Balkanų šalis, pasiektų per Turkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius