-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Malaizija ketina atsisakyti privalomos mirties bausmės

Malaizijos vyriausybė penktadienį paskelbė sutikusi atsisakyti privalomos mirties bausmės, o aktyvistai, nors sveikino šį žingsnį, įspėjo, kad šaliai nepavyko tesėti ankstesnių pažadų gerinti žmogaus teisių padėtį.
Malaizija
Malaizija / Shutterstock.com nuotr.

Mirties bausmė šioje Pietryčių Azijos valstybėje tebėra privaloma už kai kuriuos nusikaltimus, įskaitant žmogžudystę ir narkotikų kontrabandą, tačiau nuo 2018 metų galioja mirties bausmių vykdymo moratoriumas.

Tais metais į valdžią atėjęs reformų šalininkų aljansas paskelbė, kad išvis atsisakys mirties bausmės, bet planas įstrigo dėl politinių varžovų ir nužudytų žmonių šeimų prieštaravimų.

Vėliau buvo pateiktas apkarpytas pasiūlymas atsisakyti privalomos mirties bausmės.

Teisės ministras Wanas Junaidi Tuanku Jaafaras penktadienį sakė, kad ministrų kabinetas sutiko atsisakyti privalomos mirties bausmės.

Dabar bus atliktas tolesnis tyrimas dėl to, kokiomis bausmėmis būtų galima pakeisti mirties bausmę, sakė jis.

„Sprendimas šiuo klausimu rodo vyriausybės prioritetą užtikrinti visų šalių teisių apsaugą ir garantijas“, – sakoma jo pareiškime.

Be nusikaltimų, už kuriuos dabar privaloma skirti mirties bausmę, šalies įstatymai numato, kad teisėjo sprendimu aukščiausia bausmė gali būti skirta ir už kai kuriuos kitus nusikaltimus.

Pakeitimams reikės parlamente prastumti atitinkamus įstatymus. Wanas Junaidi Tuanku Jaafaras sakė AFP, kad tai „kažkiek užtruks“, bet tikslaus laiko nenurodė.

Procesas „nėra toks paprastas, kaip žmonės įsivaizduoja“, pridūrė jis.

Aktyvistai sveikino sprendimą, bet išreiškė ir susirūpinimą.

„Viešas Malaizijos paskelbimas, kad ji atsisakys privalomos mirties bausmės, yra svarbus žingsnis į priekį“, – AFP sakė tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) Azijos padalinio vadovo pavaduotojas Philas Robertsonas.

„Tačiau prieš visiems pradedant džiūgauti turime pamatyti, kaip Malaizija priima realias įstatymų pataisas“, – sakė jis.

Ph.Robertsonas pridūrė, kad būta tendencijos Malaizijos vyriausybėms „daug žadėti dėl žmogaus teisių, bet galiausiai tesėti labai mažai“.

„Amnesty International“ Malaizijos padalinio vykdomoji direktorė Katrina Jorene Maliamauv Malaizijos vyriausybės sprendimą pavadino „sveikintinu žingsniu teisinga kryptimi“ ir sakė, kad organizacija ragina vyriausybę „eiti toliau ir siekti visiško šios žiaurios bausmės panaikinimo“.

„Vėl ir vėl matome ir fiksuojame, kaip privalomos bausmės naudojimas neproporcingai kenkia labiausiai į paraštes nustumtiems ir mažiausiai pilietinių teisių turintiems visuomenės nariams“, – sakė ji.

Opozicijos parlamentaras Ramkarpalas Singhas, kurio partija buvo valdžioje, kai vyriausybė pirmą kartą pasiūlė atsisakyti mirties bausmės, teigė remiantis tokį žingsnį.

„Visuomet pasisakydavome už privalomos mirties bausmės panaikinimą“, – AFP sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius