Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizija prašo JT įkurti tribunolą, nagrinėsiantį lainerio katastrofos Ukrainoje bylą

Malaizija trečiadienį pateikė svarstyti Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, siūlydama įkurti tarptautinį tribunolą, kuris, anot Kvala Lumpūro, užtikrintų veikėjų, atsakingų už keleivinio lainerio numušimą virš Ukrainos, nepriklausomą teismą.
Teroristų numuštas lėktuvas
Teroristų numuštas lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Malaizija praeitą savaitę sakė JT Saugumo Tarybai esanti pasiruošusi pateikti pasiūlymą dėl tribunolo įkūrimo, nors tam priešinosi Rusija, sakydama, kad toks žingsnis būtų pirmalaikis.

Naujienų agentūros AFP gautame rezoliucijos projekto tekste raginama įkurti tribunolą pagal JT chartijos 7-ąjį straipsnį, o tai reiškia, kad tokio teismo pastangos patraukti atsakomybėn kaltuosius gali būti stiprinamos sankcijomis.

Visi 298 keleiviai ir įgulos nariai, skridę oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvu, žuvo, kai tas lėktuvas praeitų metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš Rytų Ukrainos. Dauguma aukų buvo Nyderlandų piliečiai.

Po tos tragedijos iškart buvo įtarti tame regione veikiantys prorusiški separatistai, kurie galėjo numušti lėktuvą, panaudoję iš Rusijos gautą raketą „žemė–oras“.

JT tribunolas būtų „veiksmingas garantas nepriklausomam ir nešališkam atsakomybės procesui“, sakoma rezoliucijos projekte.

Dokumente pažymima, kad lėktuvo numušimas sukėlė „grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“, o visos šalys raginamos visokeriopai bendradarbiauti su tribunolu.

Saugumo Taryba turėtų „įsteigti tarptautinį tribunolą vieninteliam tikslui – kad būtų teisiškai persekiojami asmenys, atsakingi už nusikaltimus, susijusius su „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimu 2014 metų liepos 17 dieną“, sakoma projekto tekste.

Rezoliucijos juodraštyje taip pat numatoma, kad Saugumo Taryba taip pat turėtų priimti naujojo tribunolo statutą, pagrįstą kitų JT specialiųjų teismų, įpareigotų vykdyti persekiojimą dėl sunkių nusikaltimų, nuostatais.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad tarptautinis teismas būtų „geriausias pasirinkimas“ vykdyti baudžiamajam persekiojimui, bet taip pat turėtų būti numatytas „atsarginis planas“, jeigu Rusija blokuotų tą pasiūlymą.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Genadijus Gatilovas sakė, kad toks pasiūlymas yra „nesavalaikis ir duodantis priešingų rezultatų“ ir kad prieš imantis kitų žingsnių pirmiausiai turėtų būti baigtas lainerio katastrofos tyrimas.

Tikimasi, kad Olandijos vadovaujamo tyrimo galutinė ataskaita bus paskelbta spalį.

Malaizija bendradarbiauja su Australija, Belgija, Nyderlandais ir Ukraina, kurios visos yra Jungtinės tyrimų grupės (Joint Investigation Team, JIT) narės, siekdama, kad būtų įkurtas tarptautinis tribunolas.

Malaizijos ambasadorius Ramlanas bin Ibrahimas praeitą savaitę sakė 15 narių turinčiai Saugumo Tarybai, kad JT teismas „suteiktų aukščiausio laipsnio legitimumą šiai bylai“.

Keleivinis lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas pakeliui iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą virš regiono, kuriame tuo metu vyko įnirtingos kautynės tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius