Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijoje po rinkimų aklavietės tęsiasi lenktynės dėl koalicinės vyriausybės formavimo

Tarpusavyje konkuruojantys Malaizijos politiniai blokai pirmadienį bandė įtikinti mažesnes partijas sudaryti koalicinę vyriausybę po savaitgalį įvykusių visuotinių rinkimų, kuriuose savo pozicijas labai sustiprino viena konservatyvi islamistų partija.
Buvęs Malaizijos premjeras Muhyiddinas Yassinas, šiuo metu vadovaujantis konkuruojančiam Nacionaliniam aljansui
Buvęs Malaizijos premjeras Muhyiddinas Yassinas, šiuo metu vadovaujantis konkuruojančiam Nacionaliniam aljansui / „AP“/„Scanpix“
Temos: 2 Rinkimai Malaizija

Vienoje iš didžiausių Pietryčių Azijos ekonomikų prieš šiuos rinkimus per trejus metus pasikeitė trys vyriausybės, o būsimosios valdžios laukia dideli iššūkiai, įskaitant sparčiai augančią infliaciją.

Nė viena partija po šeštadienio rinkimų neturi aiškios daugumos.

Opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas ir buvęs premjeras Muhyiddinas Yassinas, vadovaujantis konkuruojančiam Nacionaliniam aljansui, abu tvirtina turintys pakankamai balsų, kad galėtų kontroliuoti parlamentą.

Bandydami rasti išeitį karališkieji rūmai sekmadienį paprašė politinių partijų lyderių iki pirmadienio 14 val. (8 val. Lietuvos laiku) nurodyti, su kuo jie norėtų dirbti koalicijoje ir ką norėtų matyti premjero poste.

33 mln. gyventojų turinčioje Malaizijoje reikės stiprų mandatą turinčios valdančiosios koalicijos, kad ji galėtų spręsti smarkiai išaugusių maisto kainų problemą ir COVID-19 pandemijos poveikį ekonomikai.

Kadaise Malaizijos politiniame lauke dominavo Jungtinė malajų nacionalinė organizacija (UMNO), bet jos vadovaujamas blokas šeštadienį gerokai atsiliko nuo kitų partijų.

Tai yra blogiausias UMNO rinkimų rezultatas nuo 1957-ųjų, kai Malaizija iškovojo nepriklausomybę.

Galimi aljansai vis dar beaiškūs, bet manoma, kad Muhyiddino Yassino grupei priklausys konservatyvi Visos Malaizijos islamo partija (PAS), propaguojanti griežtą islamo teisės aiškinimą.

Dideli islamistų laimėjimai

Pastarųjų rinkimų metu PAS tapo didžiausia partija Muhyiddino Yassino bloke, todėl analitikai sunerimo dėl jos įtakos nacionalinei politikai.

Šiai partijai paliepus 2017-aisiais Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre buvo atšauktas kasmetinis amatininkų alaus festivalis.

Taip pat 2018-aisis PAS valdomoje valstijoje dvi moterys, nuteistos už lesbietiškus lytinius santykius, buvo nuplaktos rykštėmis daugiau nei 100 žiūrovų akivaizdoje.

„Jei jie (PAS) užims didžiąją dalį ministrų kabineto ir kitų aukštų postų, tai kels nerimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Bridget Welsh iš Notingamo universiteto Malaizijoje.

Ji taip pat teigė, kad tai gali turėti įtakos moterų teisėms.

PAS jau ne pirmą kartą dalyvautų valdančiojoje koalicijoje, bet šį kartą jų atstovų būtų daug daugiau.

Konsultacinės firmos „BowerGroupAsia“ vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Asrulas Hadi Abdullah Sani teigė, kad PAS anksčiau vengdavo griežtai stumti savo darbotvarkę.

„Tačiau PAS gali būti linkusi savo tapatybę įtvirtinti naujojoje administracijoje... ypač po to, kai pasiekė puikių rezultatų“, – sakė jis.

Kritikai jau daug metų kalba apie tai, kad Malaizijos visuomenėje bei politikoje pamažu įsitvirtina islamistinis konservatizmas, ir teigia, kad griežtosios linijos šalininkai griauna tradiciškai nuosaikų šalies islamą.

Dauguma iš 33 mln. Malaizijos gyventojų yra malajai musulmonai, tačiau šalyje taip pat gyvena nemažai etninių kinų ir indų.

Etninės malajų partijos prieš rinkimus teigė, kad Malaizijos etninė dauguma praras savo teises, jeigu bus išrinkti ne malajai, pavyzdžiui, Anwaro Ibrahimo daugiatautis blokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius