Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijoje vyksta visuotiniai rinkimai

Malaizijoje šeštadienį vyksta visuotiniai rinkimai, ir juose korupcijos skandalų persekiojama valdančioji buvusio lyderio Najibo Razako partija sieks sustiprinti savo pozicijas.
Malaizijos vėliava
Malaizijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Malaizija

Opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas, kuris rinkimų kampanijoje pasisakė už kovą su korupcija, teigė esąs „atsargiai įsitikinęs“, kad jo koalicija laimės paprastą daugumą 222 narių parlamente.

„Pergalė šiandien tikrai būtų maloni po daugiau nei dviejų dešimtmečių kovos siekiant užkariauti žmonių širdis ir protus“, – prieš atiduodamas savo balsą Penango valstijoje naujienų agentūrai AFP sakė Anwaras Ibrahimas.

„Pasakykime aiškiai: tai būtų žmonių pergalė“, – tvirtino jis.

Visą dieną apie 21 mln. registruotų rinkėjų eis į rinkimų apylinkes, nors baiminamasi, kad smarkios musoninės liūtys gali sutrikdyti rinkimus tam tikrose vietovėse.

Jungtinė malajų nacionalinė organizacija (UMNO) patyrė šokiruojamą pralaimėjimą per praėjusius visuotinius rinkimus 2018 metais, rinkėjams pasipiktinus didžiuliu korupcijos valstybiniame fonde 1MDB skandalu.

Skandalo centre buvęs Najibas Razakas šiuo metu atlieka 12 metų laisvės atėmimo bausmę už korupciją.

Tačiau pernai UMNO sugebėjo sugrįžti į valdžią, pasinaudodama politinėmis vidaus kovomis dviejose Najibą Razaką pakeitusiose vyriausybėse.

Dabar ji siekia stipresnio mandato rinkimuose, sušauktuose 10 mėnesių pirma laiko.

Analitikai teigė, kad tarp keturių koalicijų, siekiančių 222 vietų parlamente, nėra aiškaus lyderio.

Malaizijos gyventojai rinksis iš rekordinio skaičiaus – 945 – kandidatų daugiausiai musulmoniškoje šalyje, kuriai priklauso ir Borneo saloje esančios Sabos ir Saravako valstijos.

Kova su korupcija ir augančios pragyvenimo išlaidos yra tarp svarbiausių rinkimų kampanijos klausimų.

Keli UMNO lyderiai yra kaltinami korupcija, ir jų kritikai nuogąstauja, kad partijos pergalės atveju šie kaltinimai gali būti panaikinti.

Prieš rinkimus opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas smerkė UMNO dėl jai „būdingos korupcijos ir piktnaudžiavimo valdžia“.

Be to, smarkios liūtys jau pradėjo veikti kai kurias Malaizijos dalis. Savaitgalį prieš rinkimus tūkstančiai žmonių buvo evakuota į laikinas prieglaudas, o tai sukėlė susirūpinimą dėl galimo poveikio rinkėjų aktyvumui ir saugumui.

Pernai šalis patyrė didžiausius per visą istoriją potvynius; jų metu žuvo per 50 žmonių, tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius