-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos ekspremjero posūniui pareikšti kaltinimai dėl pinigų plovimo

Malaizijos buvusio premjero Najibo Razako posūnis ir Holivudo filmo „Volstryto vilkas“ (The Wolf of Wall Street) prodiuseris Riza Azizas penktadienį buvo apkaltintas neteisėtai gavęs beveik 250 mln. dolerių (221 mln. eurų) iš valstybinio investicinio fondo 1MDB.
Riza Azizas
Riza Azizas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Korupcija Malaizija

Riza Azizas Kvala Lumpūro teisme padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus dėl penkių kaltinimų pinigų plovimu.

Jis kaltinamas gavęs minėtus milijonus 2011–2012 metais. Pinigai buvo pervesti į Holivudo prodiuserių bendrovės „Red Granite Pictures“, kurią Riza Azizas padėjo įkurti, sąskaitas, sakoma kaltinamajame akte.

Be 2013 metų juostos „Volstryto vilkas“ su Leonardo DiCaprio, „Red Granite Pictures“ prodiusavo Jimo Carrey filmą „Bukas ir bukesnis 2“ (Dumb and Dumber To) ir „Tėtuką namie“ (Daddy's Home).

Įtariama korupcija fonde 1MDB, iš kurio buvo išgrobstyti milijardai dolerių, buvo vienas iš veiksnių, nulėmusių netikėtą Najibo Razako koalicijos pralaimėjimą pernai gegužę vykusiuose rinkimuose. Naujoji Malaizijos vyriausybė nurodė teisėsaugai atnaujinti tyrimus, kurie buvo slopinami valdant Najibui Razakui. Grobstymu įtariami ekspremjeras ir jo aplinkos žmonės.

Riza Azizas, kurio motina yra buvusi šalies pirmoji ponia Rosmah Mansor, buvo paleistas už 1 mln. ringitų (213 tūkst. eurų) užstatą.

Malaizijos korupcijos prevencijos agentūra jį sulaikė ketvirtadienį po apklausos.

JAV teisingumo departamentas siekia konfiskuoti turtą Jungtinėse Valstijose, nupirktą už 1MDB pinigus, ir iš pradžių kaltino „Red Granite Pictures“, kad ji yra finansuojama pavogtais pinigais. 2017 metais „Red Granite Pictures“ sumokėjo JAV vyriausybei 60 mln. dolerių (53,1 mln. eurų), kad sureguliuotų JAV civilinio ieškinio pretenzijas, o gegužę Departamentas sugrąžino daugumą šių pinigų Malaizijai.

Riza Azizo motina Rosmah Mansor, Malaizijoje daugelio nemėgstama dėl didžiulės rankinių kolekcijos ir potraukio važinėti į užsienį apsipirkti, taip pat yra areštuota ir apkaltinta dėl 1MDB.

Najibas Razakas ir Rosmah Mansor neigia kaip nors pažeidę įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius