Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos lainerio tragedijos metinės: prasideda šimtų milijonų dolerių vertas teismų maratonas

Sekmadienį sukanka dveji metai nuo oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 katastrofos, kai virš separatistinio konflikto krečiamos Rytų Ukrainos numušus lainerį „Boeing 777“, žuvo visi 298 jame buvę žmonės, daugiausiai Nyderlandų piliečiai.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lėktuvas, kuris skrido įprastu reisu iš Amsterdamo į Kvalą Lumpūrą, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas raketa „žemė oras“, paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos.

Artimieji tikisi šią vasarą sulaukti preliminarių baudžiamojo tyrimo išvadų. Tikimasi, kad jos nušvies, kokia konkrečiai raketa buvo panaudota numušti lėktuvui ir iš kur ji buvo paleista.

Ieškovai siekia prisiteisti po 6,8 mln. eurų už kiekvieną žuvusįjį.

Tarptautinė tyrėjų grupė pernai spalį nustatė, kad „Boeing 777“ buvo numuštas priešlėktuvinės gynybos sistemos „Buk“ raketa, paleista iš zonos, kurią tuo metu kontroliavo prorusiški separatistai, bet toje ataskaitoje nebuvo įvardyti atsakingieji.

Tuo tarpu baudžiamojo tyrimo išvados gali tapti pagrindu tolesnėms byloms.

„Visada bus prieinamų teisinių priemonių ir procedūrų ... kai bus nustatyti faktai“, – sakė Hagoje įsikūrusio analitinio centro „Global Justice“ ekspertė Jill Coster van Voorhout.

Tačiau artimiesiems labiausiai rūpi ne pinigai.

VIDEO: 10 svarbiausių faktų apie Malaizijos lainerio MH17 katastrofą

Teisininkas J.Healy-Prattas sakė: „Jokie pinigai negali sugrąžinti jų mylimų žmonių. Jie nori tiesos. Teisingumas dar neįvykdytas.“

Sekmadienis yra galutinis terminas, iki kurio žuvusiųjų artimieji turi teisę imtis teisinių veiksmų prieš „Malaysia Airlines“,

Dešimtys aukų giminaičių olandų yra pasiruošę kreiptis į teismą, jeigu per derybas nepavyks susitarti dėl kompensacijos už„psichologinę traumą, sakoma žiniasklaidos pranešimuose.

Į sunkią padėtį pakliuvusiai Malaizijos avialinijų flagmanei tai pat gali tekti bylinėtis su šešių įgulos narių šeimų nariais.

1999 metais priimta konvencija leidžia artimiesiems per dvejus metus apskųsti oro bendrovę dėl patirtos žalos, bet „psichologinė trauma“ nelaikoma pakankamu pagrindu.

„Malaysia Airlines“ taip pat „vengs sukurti precedentą“ išmokėdama kompensacijas už psichologinę traumą, pridūrė aviacijos ir kosmoso teisės profesorius Pablo Mendesas de Leonas, dirbantis Leideno universitete.

Į sunkią padėtį pakliuvusiai Malaizijos avialinijų flagmanei tai pat gali tekti bylinėtis su šešių įgulos narių šeimų nariais, kaltinančiais bendrovę dėl tragedijos.

Dar 33 žuvusių žmonių iš Australijos, Naujosios Zelandijos ir Malaizijos artimieji gegužę dėl šios katastrofos apskundė Rusiją ir jos prezidentą Vladimirą Putiną Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT).

Ieškovai siekia prisiteisti po 6,8 mln. eurų už kiekvieną žuvusįjį, sakė jų advokatas Jerry Skinneris.

Dar 30 šeimų ruošėsi pateikti ieškinį Jungtinėse Valstijose prieš „kelis asmenis ir subjektus, palaikančius Ukrainoje veikiančius separatistus“, teisininkas Jamesas Healy-Prattas sakė AFP.

Kiti giminaičiai nori, kad vienas prorusiškų separatistų lyderis sumokėtų 779 mln. eurų kompensaciją, o vieno žuvusio vokiečio motina apskundė Kijevą, kad leido keleiviniams orlaiviams skraidyti per savo oro erdvę, nors žinojo, kad vyksta karas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius