-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Malio džihadistai skelbia sučiupę Rusijos samdinių grupės „Wagner“ kovotoją

Viena Malio džihadistų grupuotė pirmadienį paskelbė sučiupusi kovotoją iš Rusijos samdinių grupės „Wagner“, susijusios su Kremliumi ir, kaip teigiama, kovojančios su islamistais šioje Vakarų Afrikos šalyje.
„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Wagner“ samdiniai / „Facebook“ nuotr.

„Pirmąją balandžio savaitę sučiupome karį iš Rusijos „Wagner“ pajėgų Segu regione centrinėje Malio [dalyje]", – sakoma „Judėjimo islamui ir musulmonams remti“ (GSIM) pareiškime, praėjusią naktį atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

Tai pirmas kartas, kai su „al Qaeda“ susijęs GSIM, didžiausias džihadistų aljansas Sachelyje, paskelbė apie sučiuptą „Wagner“ kovotoją.

JAV, Prancūzija ir kitos šalys sako, kad Malyje veikiantys rusų kovotojai yra privačios saugumo firmos „Wagner“, taip pat kaltinamos smurtavimu Centrinėje Afrikos Respublikoje (CAR), operatyvininkai.

Kariškių dominuojama Malio vyriausybė šiuos kaltinimus neigia ir sako, kad Malyje esantys rusai yra kariniai instruktoriai.

GSIM pareiškime sakoma, kad „šios žudikiškos pajėgos su Malio kariuomene dalyvavo oro desanto išmetimo operacijoje prieš turgų Muros kaime, kur susidūrė su keliais modžahedais, o paskui penkias dienas buvo apsupę šią vietovę ir nužudė šimtus nekaltų civilių“.

Rusų samdiniai taip pat įvykdė „dvi parašiutininkų operacijas“ centrinėje Malio dalyje, nurodė GSIM. Pasak grupuotės, jos kovotojai atėmė ginklų „iš samdinių, ir šie pabėgo“.

Prancūzija, 2013 metais pasiuntusi į Malį savo pajėgas, vasarį nusprendė išvesti savo karius po dešimtmetį trukusios kovos su džihadistais.

Vyriausybė nekontroliuoja didelės dalies Malio teritorijos dėl 2012 metais prasidėjusio brutalaus konflikto, taip pat išplitusio į kaimyninius Burkina Fasą ir Nigerį.

Malį valdo karinė chunta, užgrobusi valdžią 2020 metais.

Iš pradžių kariškiai žadėjo atkurti civilių valdymą, bet neįvykdė ankstesnio įsipareigojimo Vakarų Afrikos šalių blokui ECOWAS surengti rinkimus šių metų vasarį, todėl regiono valstybės paskelbė sankcijų Bamakui.

Praėjusį mėnesį vyriausybė Bamake paskelbė Muros kaime „neutralizavusi“ 203 džihadistus, bet liudininkai žiniasklaidai ir žmogaus teisių organizacijai „Human Rights Watch“ (HRW) sakė, kad buvo nužudyta dešimtys civilių.

Jungtinių Tautų taikos palaikymo misija Malyje (MINUSMA) bergždžiai prašė Malio valdžios leidimo apsilankyti Muroje ir ištirti šiuos įvykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius