-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 19 /17:39

Malio prezidentas inauguruojamas tūkstančių jo šalininkų akivaizdoje

Afrikos šalių ir Prancūzijos lyderiai ketvirtadienį stebėjo Maliko prezidento Ibrahimo Boubacaro Keitos inauguraciją ūkstančių savo šalininkų akivaizdoje, šaliai pradėjus naują demokratijos erą po daugelio politinio chaoso mėnesių .
Naujasis Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita (dešinėje)
Naujasis Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita (dešinėje) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp 26 valstybių vadovų, kurie buvo pakviesti pasveikinti didele balsų persvara rugpjūčio 11 dienos rinkimus laimėjusį naująjį Malio prezidentą ir pasigrožėti kariuomenės paradu, buvo Čado vadovas Idrissas Deby, Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Alassane'as Ouattara ir Maroko karalius Mohammedas VI.

Prancūzijos prezidentas Fancois Hollande'as atsidūrė 55 tūkstančių vietų Bamako stadione vykstančios ceremonijos dėmesio centre, kadangi naujojo prezidento inauguracija užbaigia sausio mėnesį Prancūzijos pradėtą karinę misiją ginkluotiems islamistams išstumti iš šiaurinės Malio dalies.

„Mes esame ties sėkminga pabaiga, nes Maliui yra pergalė, didžiulė pergalė, kurią švenčiame šiandien kartu“, – sakė plojimais palydėtas F.Hollandas.

Inauguracijos ceremonija prasidėjo nacionaliniu himnu, o F.Hollande'as ir I.B.Keita stovėjo priešais Malio vėliavą. Paskui F.Hollande'as kreipėsi į minią prieš prasidedant muzikinei ir kultūrinei programai bei kariniams maršams.

„Mes laimėjome šį karą, ir Prancūzija sumokėjo savo kainą už šį išlaisvinimą“, – pasakė F.Hollande'as,pagerbdamas septynis Malyje žuvusius prancūzų karius, taip pat ir kitus sužeistus mūšiuose.

Prancūzijos prezidentas pagerbė ir Malio karius bei „narsius Čado kareivius“, kurių per karinę kampaniją Malyje žuvo mažiausiai 38.

„Šiandien Malis nukalė savo likimą, išsirinko savo prezidentą“, – pažymėjo F.Hollande'as ir pažadėjo, kad Paryžius liks savo buvusios kolonijos pusėje ir padės jos kelyje į susitaikymą.

Vėliau, po prezidentūroje iškeltų vaišių visiems pakviestiems valstybių vadovams ir jų sutuoktinėms, planuojama surengti spaudos konferenciją, kurioje I.B.Keita dalyvaus kartu su F.Hollande'u, I.Deby ir A.Ouattara.

Duodamas prezidento priesaiką rugsėjo 4 dieną I.B.Keita žadėjo suvienyti Malį, įveikti šalyje įšsikerojusią korupciją ir vadovauti šios susiskaldžiusios vakarų Afrikos šalies išvedimui iš politinės krizės, kurią sukėlė praėjusių metų kovą kilęs karinis perversmas.

„Aš nė akimirkai neužmiršiu, kad jūs mane pastatėte čia, kur esu, kad rūpinčiausi visais mūsų tautos gyvenimo aspektais. Nacionalinis susitaikymas išlieka skubiausiu prioritetu“, – sakė jis, prisiekęs laikytis konstitucijos, demokratijos ir įstatymų.

Nepatenkinti valdžia, silpnai rėmusia su tuaregais šiaurėje kovojančią armiją, kariškiai 2012 metų kovo 22 dieną nuvertė demokratiškai išrinktą prezidentą Amadou Toumani Toure ir jo vyriausybę.

Per sumaištį tuaregai šiaurėje užėmė plačią teritoriją – didesnę už Prancūziją. Netrukus tuaregus įveikė su „al Qaeda“ susijusios islamistų grupuotės, įvedusios žiaurią tvarką vietiniams gyventojams.

Vėliau, nuo sausio padedant Prancūzijos pajėgoms, pavyko atkurti demokratiją.

Tai atvėrė kelią demokratiškiems prezidento rinkimams, kurių nugalėtoju tapo I.B.Keita ir kurie yra laikomi sėkmingiausiais nuo 1960 metų, kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Prancūzijos. Po rinkimų Prancūzija pradėjo didžiosios dalies savo 4,5 tūkst. karių kontingento išvedimą iš Malio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius