Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malis: nežmoniškos bausmės, į kareivius parduodami vaikai, perkamos žmonos

Jungtinės Tautos skelbia, kad Malio islamistai, pinigų gaunantys iš prekybos narkotikais ir reikalaujamų išpirkų, savo nešvarią veiklą prisidengia šariato teise.
Malyje vaikams tenka ginklais ne tik žaisti, bet iš tiesų kovoti.
Malyje vaikams tenka ginklais ne tik žaisti, bet iš tiesų kovoti. / AFP/Scanpix nuotr.

Teigiama, kad prisidengdami šventuoju islamo įstatymu islamistai perka vaikus ir verčia juos kariauti. Šeimoms mokama po 600 dolerių už vieną vaiką. 

Šių metų kovą, įvykus kariniam perversmui, islamo ekstremistai užėmė du trečdalius Malio, esančio vakarinėje Afrikos dalyje. Šalyje apsilankęs Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus padėjėjas Ivanas Simoncovičus teigia, kad žmogaus teisių padėtis sudaro niūrų įspūdį.  

Itin ribojamos moterų teisės. Pasak padėjėjo, šalyje yra bauginantis nesusituokusių besilaukiančių moterų bei vienišų mamų skaičius. 

Moterys verčiamos tuoktis, žmona Malyje gali būti tiesiog nusiperkama. Jos kaina – 1 000 dolerių. Neretai jų niekas neveda, jos tiesiog perparduodamos ir atsiduria prostitucijos gniaužtuose.

Amputuoja galūnes

JT atstovo teigimu, ekstremistai šalyje naudoja savo šariato versiją. 

Teigiama, kad šiaurinėje šalies dalyje jau galioja griežtesnės bausmės nei nusikaltėliams. JT gavo žinių iš tiriamosios misijos atstovų, kurie pasakojo, jog šiaurės Malyje jau įvykdytos trys viešos egzekucijos, aštuoniems žmonėms amputuotos galūnės, du išperti rykštėmis. 

Pietų Malio kalėjimuose užfiksuoti kankinimai ir nežmoniškos sąlygos, nors šioje šalies teritorijoje kontrolę išlaikė vyriausybė. 

J.Simonovičius paragino valdžią ištirti šiuos atvejus, jei ši tikisi JT pagalbos Malio kariuomenei siekiant susigrąžinti šiaurinę šalies dalį. 

Šiaurės Malyje veikia su „al Qaeda“ susiję ekstremistai. Esant tinkamoms sąlygoms, Saugumo taryba planuoja paremti įsiveržimą į Malį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius