-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malyje tuaregų sukilėliai stiprina savo pozicijas, pasauliui smerkiant šalyje įvykusį perversmą

Malio šiaurėje dykumo klajoklių tuaregų sukilėliai intensyvina puolimą tuo metu, kai maištą sukėlę šios šalies kariai buvo smerkiami pasaulio už tai, kad nuvertė vyriausybę, esą per vangiai kovojusią su sukilimu.
Karinis perversmas Malyje
Karinis perversmas Malyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Malis

Afrikos Sąjunga (AS) laikinai įšaldė Malio narystę, Europa sustabdė pagalbą, o Jungtinės Valstijos pagrasino pasekti kitų šalių pavyzdžiu, tarptautinei bendruomenei smerkiant perversmą valstybėje, kuri yra itin svarbi kovoje su narkotikų kontrabanda ir ekstremizmu.

Tačiau AS pareigūnai ateinančią savaitę vyks į Malį derybų su perversmo lyderiais kartu su Vakarų Afrikos šalių ekonominės bendrijos (ECOWAS) delegacija.

Perversmas tuaregų sukilėliams leidžia dar labiau įsitvirtinti Malio šiaurėje; jų Nacionalinis judėjimas už Azavado išvadavimą (MNLA) iš karto pareiškė užėmęs Anefiso miestą tarp svarbių Gao ir Kidalo miestų.

MNLA savo tinklalapyje nurodė, jog karinėmis priemonėmis sieks šiaurinio Malio regiono nepriklausomybės.

Būtent tuaregų sukilimas išprovokavo karinį perversmą, armijai skundžiantis, kad ji nepakankamai aprūpinama kautis su dykumų klajokliais.

Tuaregų pajėgos sustiprėjo į Malį grįžus gerai ginkluotiems kovotojams, kurie anksčiau kovėsi už Libijos diktatorių Muamarą Kadhafi, kol šis pernai buvo nužudytas.

Trečiadienį armijos pajėgos įsiveržė į prezidentūrą ir užėmė vyriausybės institucijas, o vėliau kreipėsi per televiziją, skelbdamos, jog nuvertė „nekompetentingą“ prezidento Amadou Toumani Toure režimą.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ sakė, kad bent trys žmonės buvo nušauti, dar 28 sužeisti per ketvirtadienį įvykdytą perversmą, o vietinis Raudonojo Kryžiaus padalinys nurodė suteikęs medicinos pagalbą 40 žmonių, daugiausia pašautų.

Vadovaujant A.T.Toure, Malis buvo giriamas dėl stiprėjančios demokratijos, tačiau sausio viduryje tuaregai pradėjo naują sukilimą dėl savo nepriklausomybės, privertusį 206 tūkst. žmonių palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius