Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mančesterio sprogdintojo brolis teismo pripažintas kaltu dėl nužudymo

Mirtininko sprogdintojo, kurio išpuolis Jungtinės Karalystės Mančesterio mieste 2017 metais nusinešė 22 gyvybes, brolis antradienį buvo pripažintas kaltu dėl 22 žmonių nužudymo.
Tylos minutė Mančesteryje
Tylos minutė Mančesteryje / „Scanpix“/AP nuotr.

Hashemas Abedi taip pat buvo pripažintas kaltu dėl vieno pasikėsinimo nužudyti ir sąmokslo su savo broliu Salmanu surengti sprogdinimų per popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncertą.

S.Abedi, 22 metų libių kilmės britas, detonavo bombą, kai minios žmonių ėjo iš A. rande koncerto Mančesterio arenoje. Per išpuolį žuvo 22 žmonės ir pats sprogdintojas, daugiau kaip 200 žmonių buvo sužeisti. Ši ataka buvo viena pražūtingiausių per Britanijos istoriją.

Kai kurių aukų artimieji verkė, kai nutartis buvo skaitoma Senojo Beilio teisme Londone, nors Hashemas posėdyje nedalyvavo.

Paulas Hettas kurio 19-metis sūnus Martynas žuvo per ataką, sakė, kad nutartis žuvusiųjų nebeprikels, bet suteiks „visaapimantį teisingumo jausmą visiems, paveiktiems šio šlykštaus nusikaltimo“.

Martyno motina sakė, kad dėl teismo sprendimo šeima nesijaus, jog šioje istorijoje padėtas taškas.

Išpuolio metu Hashemas buvo Libijoje, bet prokurorai sakė, kad Mančesteryje gimę broliai yra „kartu atsakingi“ už įvykdytą nusikaltimą.

Teismui buvo pateikta įrodymų, kad mirtininko ataka buvo įvykdyta po mėnesius abiejų brolių vykdyto kruopštaus planavimo.

Hashemas, kuriam dabar irgi sukakę 22-eji, parūpino cheminių medžiagų savadarbei bombai, taip pat rado adresą Mančesteryje, kur buvo galima pasigaminti sprogmenų ir juos laikyti.

Teismas taip pat buvo informuotas, kad Hashemas nupirko automobilį, kuriame buvo laikoma kita įranga bomboms gaminti.

Per penkis mėnesius trukusius pasiruošimus atakai broliai naudojosi 11-a mobiliųjų telefonų, taip pat dviem atskirais adresais Mančesteryje. Pasak prokurorų, vienas iš jų buvo naudojamas kaip vieta bombai pagaminti.

Prisiekusiesiems buvo parodyta apsaugos kameros įrašų, kuriuose matoma, kaip Salmanas gegužės 22-ąją vyksta į Mančesterio areną, kur pasibaigus koncertui detonavo bombą.

Hashemas praeitą vasarą buvo išduotas Jungtinei Karalystei, kai buvo suimtas Šiaurės Afrikoje.

Po arešto Hashemas stengėsi suversti kaltę žuvusiam broliui, sakoma policijos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius