Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Manilos meras registravo savo kandidatūrą dalyvauti Filipinų prezidento rinkimuose

Populiarus Filipinų sostinės meras Isko Moreno pirmadienį registravo savo kandidatūrą dalyvauti kitų metų prezidento rinkimuose, žadėdamas sumažinti koronaviruso protrūkius, sutvarkyti sunkumus išgyvenančią šalies ekonomiką ir įveikti didelį politinį susiskaldymą.
Isko Moreno
Isko Moreno / AFP/„Scanpix“ nuotr.

I.Moreno yra vienas iš kelių pretendentų dalyvauti, kaip manoma, nuožmioje ir daug varžovų pritrauksiančioje kovoje dėl Rodrigo Duterte užimamo posto.

Senatorius ir buvusi bokso legenda Manny Pacquiao penktadienį taip pat kreipėsi dėl kandidato pažymėjimo. Gegužės 9 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose, be kitų kandidatų, turėtų dalyvauti ir R.Duterte duktė.

Manilos lūšnynuose užaugęs ir vaikystėje tarp atliekų maisto ieškojęs 46 metų I.Moreno veikiausiai pasinaudos savo gyvenimo istorija, kino žvaigždės išvaizda ir daugelio liaupsinamais projektais Maniloje, vienas kurių buvo tvarkos sugrąžinimas į chaotiškas miesto gatves ir turgavietes.

Tačiau jam teks susiremti su sunkiai įveikiamais politikais ir įžymybėmis, įskaitant kandidatą, kurį parems R.Duterte ir jo valdančioji partija.

„Esame per daug susiskaldę ir neryžtingi, todėl mūsų ekonomika stovi vietoje, – žurnalistams sakė I.Moreno. – Mano tautiečiai, suteikite man galimybę išgydyti mūsų šalį šviesiai ateičiai.“

R.Duterte įpėdinis paveldės milžiniškas problemas dėl pandemijos, sukėlusios didžiausią ekonomikos nuosmukį, taip pat įsišaknijusį skurdą ir dešimtmečius trunkančius komunistų ir musulmonų sukilimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte

Kitas lyderis taip pat perims įtemptą politinę atmosferą. R.Duterte gresia daugybė bylų dėl jo žiaurių kovos su narkotikais priemonių, dėl kurių žuvo daugiau nei 6 tūkst. žmonių, daugiausia įtariamų smulkių narkotikų prekeivių.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) tiria R.Duterte inicijuotą ir daug gyvybių kainavusį karą su narkotikais.

Paliegęs 76 metų R.Duterte šeštadienį pranešė, kad traukiasi iš politikos ir atsisako savo ankstesnio plano siekti viceprezidento posto drauge su valdančiąja partija „PDP-Laban“. Šis sprendimas atvėrė kelią rinkimuose dalyvauti jo dukrai, pietinio šalies Davao miesto merei Sarai Duterte.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sara Duterte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sara Duterte

Pasak S.Duterte, ji su tėvu buvo susitarusi, kad tik vienas Duterte sieks prezidento posto kitų metų rinkimuose. Nors ji registravosi dalyvauti vietos valdžios rinkimuose ir siekti perrinkimo, tačiau kalbama, kad galiausiai ji nuspręs varžytis dėl prezidento posto.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ generalinės sekretorės Agnes Callamard teigimu, R.Duterte pasitraukimas iš politikos neturėtų reikšti, kad jis gali nusikratyti atsakomybės už kruviną karą su narkotikais.

„Jo pasitraukimas iš politikos iš tiesų turėtų padidinti galimybes siekti jo atsakomybės“, – naujienų agentūrai AP sakė A.Callamard, buvusi JT specialioji pranešėja neteisminio, neatidėliotino ir savavališko mirties bausmės vykdymo klausimais.

„Bet aš tikrai tikiuosi, kad tas, kuris eis jo paliktais kruvinais pėdsakais, visiškai atsisakys tos kruvinos politikos, kurios jis ėmėsi prieš neturtinguosius, sergančius, narkomanus“, – sakė ji.

R.Duterte neigia nurodęs žudyti be teismo, nors ne kartą grasino įtariamiems narkotikų prekeiviams mirtimi savo viešose kalbose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius