-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Manipuliuoti Europa dėl paramos Ukrainai siekiančios Rusijos ginklas – „Gazprom“

Rusija vėl rodo, kad gamtinės dujos jai nėra prekė, o ginklas užsienio politikoje. „Gazprom“ sumažino dujų tiekimą Lenkijai, kad tokiu būdu nutrauktų avarinį dujų tiekimą iš Vakarų Europos į Ukrainą. Ir koncernui pavyko, rašo Lenkijos naujienų portalas wyborcza.biz.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar žiemą, kai Rusija aneksavo Krymą, Europos energetikos bendrovės ėmė nuogąstauti, ar žiemą Kremlius nesiims dujų karo ir neapribos jų tiekimo į Vakarus, taip bandydamas paspausti dėl Ukrainai rodomo palaikymo. Europos Komisija planavo rudenį patikrinti, ar labai Europos Sąjungos šalys yra priklausomos nuo „Gazprom“ ir jo tiekiamų gamtinių dujų.

Tiekimą sumažino 45 proc.

Tačiau proga tai pasitikrinti atsirado anksčiau. Šią savaitę „Gazprom“ gerokai sumažino Lenkijai, o vėliau ir kitoms šalims, tiekiamų gamtinių dujų kiekį. Trečiadienį Lenkijos naftos ir dujų įmonė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG) pranešė gavusi vos 55 proc. užsakyto gamtinių dujų kiekio iš Rusijos. Kalbama apie tą kiekį, kuris numatytas ilgalaikėje sutartyje ir tai nutiko tikrai ne dėl techninių problemų. Tiekimas sumažėjo iš karto trijose tranzitinėse jungtyse per Baltarusiją ir Ukrainą.

ES politikai elgiasi lyg tas bernas, kuris bijo išvaryti jam žalos pridariusią karvę vien dėl to, kad jos savininkas aiškina, jog tai šventa karvė, – rašo Lenkijos naujienų portalas.

Kaip rašo wyborcza.biz, tai lėmė, kad teko nutraukti dujų eksportą iš Vokietijos į Ukrainą per Lenkijos dujotiekį. Kijevui tai labai svarbu, nes dar birželį „Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą į Ukrainą ir šalis ruošiasi žiemai be rusiškų dujų. Todėl bandoma energetiniais šaltiniais apsirūpinti iš Vakarų, bet importas naudojantys dujotiekiais Lenkijoje, Vengrijoje ir Slovakijoje kabo ant plauko.

„Gazprom“ visiškai nesunku šį procesą sutrikdyti – tereikėjo šiek tiek prisukti dujų čiaupus ir Lenkija sustabdė dujų reeksportą Ukrainai.

Wyborcza.biz tai vertina kaip grasinimą Europai. „Lenkija yra pirmojiES valstybė, nubausta už pagalbą Ukrainai, bet birželį „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris kalbėjo, kad „ateis metas, kai įvesime apribojimus tiems dujotiekiams, per kuriuos tiekiamos dujos Ukrainai, su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis Europos įmonėms“. Tokiu atveju labai greitai sunkumų dėl Rusijos dujų tiekimo iš kaimynų Ukrainai pajustų ir Vakarų Europos šalys“, – rašo wyborcza.biz.

„Gazprom“ jaučiasi nebaudžiama

Įvesdama naujas sankcijas ES į pastarąjį incidentą nereagavo, tad bendrovė „Gazprom“ jaučiasi vis labiau nebaudžiama. 

Lenkija yra pirma ES valstybė, nubausta už pagalbą Ukrainai.

Lėtai Briuselis reaguoja ir į koncerno laužomas antimonopolines taisykles dėl gamtinių dujų tiekimo Vidurio Europai.

Europos Komisija jas pradėjo įvedinėti prieš dvejus metus ir žadėjo galutinai priimti šį pavasarį, kad galėtų skirti didžiules baudas Rusijos energetikos milžinui. Bet dabar ES politikai apie tai tyli.

„Elgiasi lyg tas bernas, kuris bijo išvaryti jam žalos pridariusią karvę vien dėl to, kad jos savininkas aiškina, jog tai šventa karvė“, – rašo Lenkijos naujienų portalas.

„Galbūt nėra sutapimas, kad „Gazprom“ taip pasielgė tuomet, kai Lenkijoje keičiasi Vyriausybė. Tokie politinius pokyčius koncernas nuo seno išnaudoja savo naudai. Dujų tiekimo apribojimas gali būti ne tik grasinimas ES ir Ukrainai, bet ir signalizuoti apie siūlymą, kurį netrukus „Gazprom“ pateiks naujajai Lenkijos Vyriausybei. Ir kartu tai piktas atsisveikinimas su premjeru Donaldu Tusku, kuris visada labai aktyviai siekė sukurti Europos energetinę nepriklausomybę“, – rašo wyborcza.pl.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius