-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mantas Adomėnas: po ramių rinkimų Gruzijoje – neaiški ateitis

Sekmadienį vykusiuose Gruzijos prezidento rinkimuose pergalę švenčia premjeras Georgijus Margvelašvilis iš B.Ivanišvilio koalicijos.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šiuos rinkimus Tbilisyje stebėjęs Seimo narys Mantas Adomėnas sako, kad Gruzijos prezidento rinkimai buvo kaip niekad ramūs ir daugeliui gruzinų leido lengviau atsikvėpti, nes didesnių incidentų ir pažeidimų nebuvo nustatyta.

„Rinkimuose vyravusią apatiją siečiau su tuo, kad kandidatai nėra tokio masto asmenybės kaip M.Saakašvilis ar G. Ševarnadzė. Ir antras niuansas – Georgijaus Margvelašvilio pergalė buvo neišvengiama“, – „Laisvajai bangai“ sakė Seimo narys. Pasak M.Adomėno, patys gruzinai suvokia, kad G.Margvelašvilis nėra savarankiška politinė figūra ir jeigu ne B.Ivanišvilio parama, tai šis politikas ir būtų likęs mažai žinomas veikėjas.

Aiškios Gruzijos ateities vizijos nebuvimą, anot pašnekovo, lemia dar prieš rinkimus išsakytas B.Ivanišvilio pareiškimas, kad pasitrauks iš premjero pareigų, „tuomet prezidentas liks tarsi vakuumo situacijoje, nes visiškai neaišku, kas bus naujasis premjeras ir kaip pavyks  B.Ivanišvilio planai valdyti Gruziją iš Politinės visuomenės pozicijos“.

„Kiek teko matyti naujasis Gruzijos prezidentas nėra geras kalbėtojas, neturi aiškios pozicijos ar principų, aiškiai matyti, kas jo valdytojas. Tai nėra charizmatiška asmenybė ir nepanašu, kad žmogus būtų pasiruošęs politikai. Kita vertus, įsigaliojus naujajai konstitucijai, prezidento galios smarkiai sumažėja, jos pereina Vyriausybei ir Parlamentui, tad prezidento solo, kurį matėme M.Saakašvilio kadencijos metu, nebus. Valdymas taps subalansuota trijų valdžios galių sistema ir tai lems, kad prezidento asmuo turės mažiau įtakos“, –  „Laisvajai bangai“ teigė Tbilisyje viešintis Seimo narys.

Kalbėdamas apie buvusį Gruzijos prezidentą M.Sakaašvilį, M.Adomėnas sako, jog tai nepaprastai polirizuojanti figūra: jo šalininkai pripažįsta, kad jis pridarė rimtų klaidų, o objektyvūs priešininkai sutaria, jog jo dėka Gruzija pasiekė nemenką progresą. Bet vis dėl to, anot pašnekovo, reiktų pripažinti, jog susikaupusi pagieža šiam asmeniui ir nulėmė dabartinės koalicijos sėkmę rinkimuose.

„Istorinį šio žmogaus (M.Saakašvilio) vaidmenį, reikės pervertinti iš naujo, tačiau šiuo metu svarbesnis klausimas – kokį vaidmenį jis užims Gruzijos visuomenėje. Viena vertus – tokia masto figūrai nebūti parlamentinėje pozicijoje ir kažką prasmingo nuveikti būtų labai sunku, kita vertus – politinė jėga, kuriai priklauso M.Sakaašvilis, labiau norėtų veikti savarankiškai ir iš naujo kurti savo politinę platformą,  nesiejant savęs su senomis kovomis, kurios neišvengiamai susitapatintų su M.Sakaašviliu“, – „Laisvajai bangai“ sakė parlamentaras. Pašnekovas pridūrė, kad „šis klausimas spręsis artimiausiomis dienomis, o visa tai stebima su nerimu, nes sklinda kalbos apie galimą M.Sakaašvilio suėmimą“, – sakė M.Adomėnas.

Kalbėdamas apie vykusius politinius suėmimus, M.Adomėnas patvirtino, kad jie dar nesibaigė, nes „daugybė žmonių suimti ir tardomi, spėjama, kad tai dėl jų politinės orientacijos. Kalbama, kad pradėta 10 tūkst. įvairių procesų ir atrodo, kad tai ne pabaiga. O vertikalios vienvaldystės visoje valstybėje įsigalėjimas gali paskatinti ir toliau judėti ta linkme“.

Pasak Seimo nario, iš naujai atėjusios valdžios jaučiama didelė pagieža ir įtūžis ant ankstesnės valdžios, tarp jų ir M.Sakaašvilio, o vienintelis kontroliuojantis veiksnys šiame etape  – demokratiniai įsipareigojimai dėl Europos integracijos proceso. Norint labiau sutvirtinti demokratiją Gruzijoje, anot pašnekovo, Vakarų šalys turi aiškiau pasakyti, kad netoleruos buvusių politinių oponentų persekiojimo šalyje, kuri nori tapti šios bendrijos nare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius