-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Margaret Thatcher laidotuvėse dalyvausiančioje JAV delegacijoje nėra buvusių prezidentų

Buvusios britų ministrės pirmininkės Margaret Thatcher laidotuvėse dalyvausiančioje oficialioje JAV delegacijoje nebus buvusių prezidentų, tačiau jai vadovaus du buvę valstybės sekretoriai, pirmadienį paskelbė Baltieji rūmai.
Pasaulis neteko Margaret Thatcher
Pasaulis neteko Margaret Thatcher / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Delegacijai vadovaus du JAV diplomatijos milžinai, respublikonai George'as Shultzas ir Jamesas Bakeris, joje taip pat bus Louisas Susmanas, neseniai darbą Londone baigęs ambasadorius, ir Barbara Stephenson, dabartinė reikalų patikėtinė.

Didžioji Britanija į trečiadienio laidotuves kvietė visus dar gyvus buvusius JAV prezidentus: Jimmy Carterį, George'ą Bushą, Billą Clintoną ir George'ą W.Bushą. Tie kvietimai atspindi ypatingus „Geležinės ledi“ santykius su Jungtinėmis Valstijomis.

Tarp 2 tūkst. svečių taip pat nebus svarbių Šaltojo karo figūrų, tokių kaip buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, kurių sveikata yra pernelyg silpna.

Neatvyks ir silpnos sveikatos buvusi pirmoji JAV ponia Nancy Reagan, velionio JAV buvusio prezidento Ronaldo Reagano, kuris buvo M.Thatcher gimininga siela politikoje, žmona.

Kol kas neaišku, kodėl į laidotuves nevyksta jokie buvę JAV prezidentai ir ar tai Didžiojoje Britanijoje bus įvertinta kaip ignoravimas.

JAV prezidentai dažnai paskiria buvusius pareigūnus vadovauti į laidotuves vykstančioms delegacijoms. Ypatingais atvejais jiems atstovauja buvę prezidentai ar esami viceprezidentai.

G.Bushas vyresnysis, kuriam dabar – 88-eri, valdė paskutiniais M.Thatcher darbo ministro pirmininko poste metais. Jis pastaraisiais mėnesiais ilgai buvo gydomas ligoninėje, intensyviosios slaugos palatoje.

Demokrato J.Carterio valdymas su M.Thatcher persidengė labai trumpai, iki jo pasitraukimo 1981 metų sausį po vienos kadencijos.

Demokratų prezidentas B.Clintonas į valdžią atėjo 1993-aisiais, jau po to, kai M.Thatcher 1990 metais atsistatydino. Respublikonas G.W.Bushas prezidentavo 2001-2009 metais.

G.Shultzas daugiau kaip šešerius metus buvo R.Reagano valstybės sekretorius, o J.Bakeris tame poste dirbo G.Bushui vyresniajam. Abu šie valstybės sekretoriai dirbo svarbiais etapais per Šaltąjį karą ir po jo.

Respublikonas Johnas Boehneris, Atstovų Rūmų pirmininkas, kuris M.Thatcher praėjusią savaitę mirus šiltai ją pagerbė, paskelbė, kad į laidotuves vyks ir jo paties delegacija.

Joje bus Atstovų Rūmų narės, respublikonės Marsha Blackburn ir Michele Bachmann, kuri yra dalyvavusi partijos kandidato į prezidentus rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius