-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Marokas atmeta kaltinimus, kad trukdo žiniasklaidai nušviesti neramumus Rife

Marokas pirmadienį atmetė žiniasklaidos organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) kaltinimus, kad daug mėnesių trukdo žiniasklaidai nušviesti neramumus ir protestus šiauriniame Rifo regione.
Marokas
Marokas / Fotolia nuotr.

RSF liepą paskelbtame griežtame pareiškime apkaltino šios Šiaurės Afrikos šalies valdžią, kad ji trukdo pranešti apie įvykius Rife ir didžiausiame šio šiaurinio regiono mieste Choseimoje.

„Maroko ir užsienio žurnalistų, nušviečiančių įvykius šalies šiaurėje, padėtis prastėja“, – sakė RSF Šiaurės Afrikos skyriaus vadovė Yasmine Kacha.

„Stengdamasi užkirsti kelią nušviesti protestus Rife, Maroko valdžia palaipsniui daro šį regioną neprieinamą laisvai žiniasklaidai“, – sakė ji.

Kultūros ir ryšių ministerija pirmadienį atmetė RSF kaltinimus kaip „šališkus, nepamatuotus ir nepagrįstus įrodymais“.

Pasak ministerijos, 89 užsienio žurnalistai, akredituoti Maroke, turi „visus reikiamus leidimus, kad galėtų dirbti įprastomis sąlygomis visoje šalyje“.

Valdžia „nedaro absoliučiai jokios įtakos“ tam, kaip užsienio ar vietos žurnalistai pateikia informaciją, pabrėžė ministerija.

Visgi ministerija pripažino, kad liepos mėnesį per demonstraciją Choseimoje buvo suimtas ir vėliau už neramumų kurstymą nuteistas vietos žurnalistas Hamidas El Mahdaoui. Jam buvo skirti trys mėnesiai kalėjimo ir 20 tūkst. Maroko dirhamų (1800 eurų) bauda.

Per valdžios nesankcionuotą demonstraciją liepos 20 dieną Choseimos policija prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir dešimtis jų suėmė.

Tuo pat metu visoje Choseimoje sutriko ar apskritai dingo interneto ryšys, o tai „smarkiai komplikavo ten buvusių žurnalistų darbą“, pažymėjo RSF.

RSF duomenimis, pastaraisiais mėnesiais Rife buvo sulaikyti iš viso septyni žurnalistai.

Protestai Rifo regione prasidėjo pernai spalį, kai po šiukšliavežės ratais žuvo žuvies pardavėjas, mėginęs atgauti kardžuvę, kurią pareigūnai konfiskavo, nes ji buvo sugauta ne sezono metu.

Dėl šio incidento kilęs visuomenės pasipiktinimas ilgainiui peraugo į platesnio masto judėjimą už naujų darbo vietų kūrimą ir kovą su valdžios korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius