Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masinis jaunuolių apipjaustymas Pietų Afrikoje baigėsi siaubinga tragedija

Masinė apipjaustymo ceremonija Pietų Afrikoje daugybei jaunų vaikinų baigėsi siaubingai – 30 jaunuolių mirė, daugiau kaip 300 buvo sužeisti arba suluošinti, praneša „Spiegel“. Valdančioji partija „Afrikos nacionalinis kongresas“ skelbia esanti šokiruota, tačiau tikina, kad apeigos yra itin svarbi kultūrinė šalies dalis.
Tradicinė apipjaustymo ceremonija Pietų Afrikoje baigėsi jaunuolių mirtimis.
Tradicinė apipjaustymo ceremonija Pietų Afrikoje baigėsi jaunuolių mirtimis. / AFP/Scanpix nuotr.

Anot Rytų Keipo provincijos sveikatos pareigūnų, po tradicinės genitalijų apipjaustymo ceremonijos šiuo metu ligoninėje gydomi apie 300 vyrų.

Tradicinės apipjaustymo ceremonijos vyksta kaimiškose vietovėse. Šiuo metų laiku jas vykdo etninės grupės. Po apipjaustymo ir kitų ceremonijų paaugliai, kaip teigiama, pradeda naują gyvenimo etapą.

Pagal tradiciją jaunuoliai apie mėnesį praleidžia miškuose ar dykumose, kur vietos apipjaustytojai ne tik atlieka apipjaustymą, bet ir moko drausmės bei drąsos. Dažnai apipjaustymui naudojami nesterilūs įrankiai, daugelis apipjaustytojų yra prastai apmokyti.

Anot sveikatos pareigūnų, sekmadienį į ligoninę  iš miškingų vietovių buvo nuvežta dešimt jaunuolių. Jų būklę pareigūnas Sizwe Kupelo apibūdino kaip „baisią“.

„Jų lytiniai organai buvo suniokoti“, – sakė jis. Iš viso ligoninėje gydoma apie 300 jaunuolių. Kai kurie iš jų apskritai liko be genitalijų. Dalis jaunuolių dehidratavo, patyrė įvairius sužalojimus.

Tradiciniai apipjaustymai, kurių metu jaunuoliai lieka be lytinių organų ir miršta, Pietų Afrikoje kasmet baigiasi tragedijomis. Gegužę  34 jaunuoliai mirė kitose Pietų Afrikos provincijose.

Valdančioji šalies partija, Afrikos nacionalinis kongresas, paskelbė esantis šokiruotas dėl daugybės mirčių ir paragino skirti daugiau dėmesio apipjaustytojams, jų švietimui, kad „visuomenėje įsitvirtinusi svarbi kultūrinė dalis būtų vykdoma užtikrintai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius