-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva atmeta „nepagrįstus“ JAV kaltinimus nesilaikant nusiginklavimo sutarties

Maskva trečiadienį atmetė JAV kaltinimus, kad Rusija pažeidžia Šaltojo karo laikų branduolinių ginklų kontrolės sutartį, iš kurios Vašingtonas žada pasitraukti.
Marija Zacharova
Marija Zacharova / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Vėl kartojami nepagrįsti kaltinimai“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Taip ji pakomentavo antradienį JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo paskelbtą pareiškimą, kad Rusija „esmingai pažeidžia“ Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF).

„JAV nepateikė jokių įrodymų, kad Rusija kokiu nors būdu pažeidžia ar tinkamai nevykdo šio susitarimo nuostatų“, – sakė M.Zacharova.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad faktai buvo iškraipyti „siekiant užmaskuoti tikrąjį JAV pasitraukimo iš sutarties tikslą“.

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo Rusiją pasitrauksiančios iš svarbios Šaltojo karo laikų branduolinių ginklų kontrolės sutarties, jeigu Maskva per 60 dienų neužtikrins jos sąlygų laikymosi.

„Jungtinės Valstijos šiandien skelbia Rusiją materialiai pažeidžiančią sutartį ir po 60 dienų suspenduos mūsų įsipareigojimus, imdamosi atitaisomosios priemonės, nebent Rusija sugrįš prie visiško ir patikrinamo sutarties sąlygų laikymosi“, – paskelbė JAV valstybės sekretorius M.Pompeo, turėdamas omenyje 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

„Rusijos veiksmai smarkiai pakerta Amerikos, taip pat mūsų sąjungininkų ir partnerių nacionalinį saugumą. Jungtinėms Valstijoms nėra prasmės toliau laikytis sutarties, varžančios mūsų gebėjimą atsakyti į Rusijos pažeidimus“, – pridūrė jis.

JAV ir NATO sako, kad Rusijos raketų sistema 9M729, dar žinoma kaip SSC-8, pažeidžia INF sutartį, draudžiančią Amerikai ir Rusijai turėti nuo žemės paleidžiamų raketų, galinčių nuskrieti 500–5 500 kilometrų.

Spalį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad Junginės Valstijos ketina pasitraukti iš šio pakto ir pradėti plėsti savo branduolinį arsenalą, „kol žmonės ateis į protą“.

Vis dėlto pirmadienį D.Trumpas pareiškė norintis susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu bei Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu ir aptarti su jais, kaip galima būtų „sustabdyti dideles ir nevaldomas ginklavimosi varžybas“.

INF sutartis buvo pasirašyta JAV ir tuometės Sovietų Sąjungos, todėl ji nenumato suvaržymų kitoms didelėms karinėms galybėms, pavyzdžiui, Kinijai.

JAV ir Rusijos santykiai yra labai įtempti dėl kaltinimų, kad Maskva kišosi į JAV 2016 metų prezidento rinkimus.

Abi šalys taip pat nesutaria dėl Rusijos paramos Basharo al Assado režimui Sirijos pilietiniame kare ir dėl konflikto Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius