Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva: galimas JAV vaidmuo Japonijos ir Rusijos taikos derybose yra neaiškus

Maskva nesupranta, kokį vaidmenį Rusijos ir Japonijos taikos derybose galėtų atlikti JAV, sekmadienį pareiškė rusų Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.
Marija Zacharova
Marija Zacharova / „Scanpix“ nuotr.

Anksčiau japonų premjero Shinzo Abe patarėjas Katsuyuki Kawai kalbėdamas Vašingtone įsikūrusiame Hadsono institute pareiškė, kad JAV turėtų palaikyti Japoniją sudarant taikos susitarimą su Rusija, nes tai esą padėtų atsakyti į Kinijos keliamą grėsmę.

„Ir Japonija, ir Rusija laiko Kiniją potencialia grėsme. Norėčiau, kad Jungtinės Valstijos suprastų, kad svarbu, jog Japonija ir Rusija sudarytų taikos susitarimą – tai būtų būdas bendrai pasipriešinti Kinijos keliamai grėsmei“, – K.Kawai cituoja dienraštis „Mainichi“.

Pasak Sh.Abe patarėjo, Japonijos premjeras „tvirtai“ ketina pasiekti taikos susitarimą su Rusija per savo kadenciją ir taip išspręsti abiejų šalių teritorinį ginčą dėl Kurilų salų.

Savo kalbą K.Kawai sakė artėjant šio mėnesio pabaigoje turinčiam įvykti Sh.Abe vizitui į Rusiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonijos premjeras Shinzo Abe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonijos premjeras Shinzo Abe

„Girdime nepaprastus, keistus pareiškimus, kuriuos daro Japonijos atstovai Jungtinių Valstijų teritorijoje. Ypač Japonijos ministro pirmininko specialusis atstovas.

Man sunku pasakyti, negaliu nieko tvirtinti, bet susidaro toks įspūdis, kad siekiama gauti tam tikrą palaiminimą deryboms Maskvoje. Ir vėliau išgirdome du labai keistus pareiškimus, kurie buvo nuolat platinami“, – televizijos „Rossija 1“ eteryje kalbėjo M.Zacharova.

„Visų pirma, kad Japonija laukia Jungtinių Valstijų paramos, vos ne dalyvavimo visame dialoge dėl taikos susitarimo su Rusija. Kuo čia dėtos JAV? Mes kažko nesupratome“, – pridūrė ji.

„Yra dvišalis dialogas, vystomas keliais lygiais. Kalbant apie mūsų dvišalį dialogą, viskas kažkaip visada klostosi. Kuo čia dėtos JAV ir koks jų vaidmuo – neaišku“, – nurodė diplomatė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Sh.Abe anksčiau pavedė savo padėjėjams ir diplomatijos vadovams suintensyvinti taikos derybas, remiantis 1956 metų deklaracija.

Vadovaujantis šiuo dokumentu, kuriuo buvo nutrauktas karas tarp Sovietų Sąjungos ir Japonijos, Maskva sutiko perduoti Tokijui Šikotano salą ir Chabomajaus uolas, bet tik pasirašius iki šiol nepasiektą dvišalį taikos susitarimą.

Japonija, remdamasi 1855 metų Traktatu dėl prekybos ir sienų, pretenduoja į keturias pietines Kurilų salas – Iturupą, Kunašyrą, Šikotaną ir Chabomajų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius