Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva iškvietė Graikijos ambasadorių dėl „antirusiškų“ veiksmų

Rusija penktadienį pranešė iškvietusi Graikijos ambasadorių Maskvoje, kad išreikštų jam protestą dėl Atėnų planų išsiųsti du rusų diplomatus, kaltinamus kišimusi į šalis vidaus reikalus.
Graikijos vėliava
Graikijos vėliava / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Graikija Rusija

Savo pareiškime Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė išsakiusi ambasadoriui Andrejui Friganui „griežtą protestą dėl dviejų Rusijos diplomatų išsiuntimo ir draudimo dar dviems atvykti“ į Graikiją.

Ministerija taip pat pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra „atsakingos už antirusiškus Graikijos vyriausybės sprendimus, kurių laikas sutapo su NATO viršūnių susitikimo pradžia“ trečiadienį.

Graikų valdžia trečiadienį paskelbė, kad imasi tam tikrų „būtinų priemonių nacionaliniam interesui apsaugoti“, Rusijos pareigūnams „įsikišus“ į ginčą dėl kaimyninės Makedonijos pavadinimo.

Laikraštis „Kathimerini“ neseniai pranešė, jog Graikijos vyriausybė ketina išsiųsti du Maskvos pasiuntinius ir neįsileisti į šalį dar dviejų.

„Laikome šiuos Graikijos veiksmus visiškai nepagrįstais ir neparemtais jokiais faktais“, – nurodė Rusijos URM.

Anot ministerijos, diplomatų išsiuntimas „prieštarauja mūsų dvišalių santykių pobūdžiui ir gali padaryti jiems rimtos žalos“.

Penktadienį graikų pareigūnai vis dar nebuvo patvirtinę, ar Rusijos atstovybių darbuotojai buvo išsiųsti.

„Reikalaujame, kad visos šalys gerbtų tarptautinę teisę bei mūsų nacionalinį suverenumą. Kai matome tam tikrus incidentus, nesuderinamus su šiuo principu, imamės reikiamų veiksmų“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją, surengtą po NATO viršūnių susitikimo, pareiškė Graikijos premjeras Aleksis Cipras.

Jis taip pat pažymėjo, kad Graikija siekia gerų santykių su dauguma valstybių, ir pridūrė, kad asmeniškai prisidėjo prie stipresnių ryšių su Rusija nuo savo atėjimo į valdžią 2015-aisiais.

Vienas šaltinis anksčiau informavo naujienų agentūrą AFP, kad „iškilo kišimosi į Makedonijos bylą problema“.

Visuomeninis transliuotojas ERT1 savo ruožtu pranešė, kad Atėnai kaltina Rusiją mėginimais kurstyti protestus prieš neseniai pasiektą susitarimą su Skopje dėl naujo oficialaus Makedonijos pavadinimo.

Šios buvusios Jugoslavijos respublikos pavadinimas yra jautrus diplomatinis klausimas, kadangi Graikijos šiaurėje yra lygiai taip pat vadinamas regionas.

„Bus imtasi lygiaverčių veiksmų, kaip visada būna tokiose situacijose“, – reaguodamas į trečiadienį paskelbtą Graikijos žingsnį AFP sakė vienas Rusijos URM atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius