-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva: JAV ketinimas trauktis iš „Atviro dangaus“ pakto „suduotų smūgį“ Europos saugumui

Vašingtono ketinimas pasitraukti iš „Atviro dangaus“ ginklų kontrolės sutarties su Rusija pakirstų Europos saugumą, ketvirtadienį perspėjo Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruška.
Aleksandras Gruška
Aleksandras Gruška / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV pasitraukimas iš šios sutarties ne tik suduotų smūgį Europos saugumo pamatams... bet ir JAV sąjungininkų pagrindiniams interesams saugumo srityje“, – Baltųjų rūmų žingsnį įvertino A.Gruška; jo žodžius citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau ketvirtadienį paskelbė ketinantis išvesti JAV iš „Atviro dangaus“ sutarties. Ji gali tapti jau trečiuoju ginklų kontrolės paktu, atšauktu per D.Trumpo kadenciją.

JAV lyderis tvirtina, jog Maskva nesilaiko savo įsipareigojimų, prisiimtų pagal 18 metų senumo dokumentą, skirtą padidinti karinės veiklos skaidrumą ir pasitikėjimą tarp abiejų supervalstybių.

„Rusija nesilaikė sutarties, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė D.Trumpas. – Taigi, trauksimės, nebent jie laikysis.“

Laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad tokia Baltųjų rūmų vadovo iniciatyva gali tapti preliudija Vašingtono sprendimui pasitraukti ir iš naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties, ribojančios Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių.

„Atviro dangaus“ susitarimas, pasirašytas Rusijos, JAV ir dar 32 šalių (daugiausia NATO narių), leidžia vienos valstybės kariuomenei kasmet vykdyti tikrą skaičių žvalgybos skrydžių virš kitos signatarės teritorijos. Orlaiviai gali stebėti reljefą, rinkti informaciją ir fotografuoti karinius objektus bei manevrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius