Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva kaltina OPCW manipuliuojant Skripalių apnuodijimo tyrimu

Maskva šeštadienį apkaltino Cheminio ginklo draudimo organizaciją (OPCW) manipuliuojant savo tyrimo dėl buvusio rusų šnipo ir jo dukters apnuodijimo rezultatais ir sakė, kad mėginiuose buvo Vakarų naudojamos nervus paralyžiuojančios medžiagos pėdsakų.
Julija ir Sergejus Skripaliai
Julija ir Sergejus Skripaliai / „Facebook“ nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad šveicarų ekspertai, gavę biomedicininius Sergejaus Skripalio mėginius, juose aptiko Vakarų naudojamos nervus paralyžiuojančios medžiagos BZ pėdsakų.

„Kaip rodo šio tyrimo rezultatai, mėginiuose buvo toksiško chemikalo BZ ir jo pirmtakų pėdsakų“, – sakė S. Lavrovas, remdamasis „konfidencialia informacija“.

„Šiuo atžvilgiu klausiame OPCW, kodėl ši informacija, atspindinti specialistų iš (Šveicarijos vyriausybinės) Špyco laboratorijos išvadas, nebuvo įtraukta į galutinį dokumentą“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Maskva per OPCW techninį sekretoriatą pareikalavo Londono visiško bendradarbiavimo tiriant buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą Solsberyje ir nurodė, kad laukia atsakymo per 10 dienų.

Britanija kaltina Rusiją dėl buvusio rusų dvigubo agento S.Skripalio ir jo duktės Julijos apnuodijimo kovo 4 dieną pietiniame Anglijos Solsberio mieste Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“). Rusija neigia bet kokias sąsajas su šia ataka.

OPCW yra sakiusi, kad patvirtino „Jungtinės Karalystės išvadas dėl toksiško chemikalo tapatybės“, bet konkretaus medžiagos pavadinimo nenurodė.

Šeštadienį kalbėdamas apie BZ „pėdsakus“ S.Skripalio mėginiuose, S.Lavrovas sakė, kad Rusija ir Sovietų Sąjunga „niekada nekūrė“ tokių medžiagų. Jis nurodė, kad BZ „laikinai išveda žmogų iš rikiuotės“, ir pridūrė, kad šią medžiagą naudojo JAV, Britanijos ir kitų NATO narių kariškiai.

„Ir žinoma, jei OPCW nuspręs neigti, kad naudojosi Špyco laboratorija, tuomet būtų įdomu išgirsti ir šiuos paaiškinimus“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius