-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva – Kijevas. Lygiosios 1:1

Maskva žengdama atsakomąjį žingsnį diplomatiniame ginče su Kijevu pasiūlė Ukrainos ambasadoriui Rusijoje Konstantynui Hryščenkai pirma laiko baigti generalinio konsulo Sankt Peterburge ir vieno Ukrainos ambasados patarėjų Maskvoje misiją.
Ukrainos prezidentas  Kijevo centre  nepriklausomybės 17-ųjų metinių minėjime.
Ukrainos prezidentas Kijevo centre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kyjivas Maskva

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, šie Maskvos veiksmai yra atsakas į tai, kad Ukrainos užsienio reikalų ministerija pasiūlė baigti misiją dviem Rusijos diplomatams.

Ukrainos ambasadorius K.Hryščenka buvo iškviestas į Rusijos URM, kur per pokalbį jam „buvo padarytas teikimas dėl Ukrainos valdžios nedraugiškų veiksmų dviejų Rusijos diplomatinių atstovų Ukrainoje atžvilgiu".

Turimas omenyje Rusijos generalinis konsulas Odesoje Aleksandras Gračiovas ir Rusijos ambasados Kijeve patarėjas Vladimiras Lysenka, kuris kuravo Juodosios jūros laivyno klausimus.

Vėliau Ukraina sustabdė sprendimą dėl generalinio konsulo Odesoje. Tačiau V.Lysenka turėjo palikti šalį liepos pirmosiomis dienomis. Pats diplomatas tai patvirtino kalbėdamasis su agentūros „Interfax" korespondentais.

Oficialiojo Kijevo veiksmus dėl dviejų Rusijos diplomatų Maskva pavadino provokuojamais ir priešiškais Rusijai.

Teikime Ukrainos ambasadoriui sakoma, kad Rusijos URM imasi lygiai tokių pačių priemonių: tai reiškia, kad „Rusijos sprendimas dėl Ukrainos generalinio konsulo Sankt Peterburge bus sustabdytas".

Diplomatinis skandalas kilo Sevastopolyje sulaikius kelias Rusijos karinių automobilių kolonas, remiantis tuo, kad jos važiavo to nesuderinus su Ukrainos valdžia.

Rusijos Juodosios jūros laivyno bazės Sevastopolyje nuomos laikas baigiasi 2017 metais ir Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, remiantis šalies siekį stoti į NATO, pareiškė neketinąs pratęsti nuomos sutarties.

Šiuo metu Sevastopolis yra pagrindinė Rusijos KJL bazė Juodojoje jūroje, ten yra daug ginklų atsargų ir, pasak specialistų, svarbiausi jo žvalgybos infrastruktūros objektai.

Oficialių Ukrainos komentarų dėl pastarųjų Maskvos veiksmų kol kas negauta.

Interviu agentūrai „Interfax" šaltinis Ukrainos URM pavadino Maskvos sprendimą skubotu ir emocionaliu.

Pasak neįvardyto Ukrainos diplomato, kurio žodžius cituoja „Interfax", dėl Rusijos diplomatinės misijos Ukrainoje darbuotojų Kijevas pateikė „būtinus argumentus ir dokumentus, rodančius, kad minėtų Rusijos diplomatų veikla neatitiko jų diplomatinio statuso".

Pranešama, jog vienas diplomatų neva buvo demaskuotas daręs „atvirus Ukrainai priešiškus" pareiškimus, o antrasis „faktiškai rėmęs vienas ar kitas radikalias politines jėgas".

„Ukrainos generalinio konsulo Sankt Peterburge veikla niekada nesukėlė Rusijos valdžiai jokių priekaištų", – cituoja diplomato žodžius Rusijos informacijos agentūra. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius