-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva nesvarsto galimybės išduoti Edwardą Snowdeną

Edwardo Snowdeno advokatas šeštadienį paneigė JAV žiniasklaidos pranešimą, kad Maskva svarsto galimybę išduoti amerikiečių Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) paslapčių nutekinusį buvusį kontraktininką.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anatolijus Kučerena, kuris atstovauja buvusiam NSA kontraktininkui nuo pat šio atvykimo į Rusiją 2013 metais, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad „Rusija neturi teisinio pagrindo išduoti E.Snowdeną“.

Televizija NBC, remdamasis aukštu JAV pareigūnu, turinčiu prieigą prie slaptų žvalgybos panešimų, penktadienį pranešė, esą Rusija svarsto galimybę išduoti E.Snowdeną Amerikai – neva kad „įsiteiktų“ prezidentui Donaldui Trumpui.

E.Snowdeno advokatas amerikietis Benas Wizneris sakė NBC nežinąs apie tokius planus.

A.Kučerena pareiškė, kad „visos tos kalbos – tik dar viena spekuliacija“. Jis pabrėžė, kad E.Snowdenas „gyvena Rusijoje visiškai teisėtai“.

Buvęs NSA kontraktininkas 2013-aisiais iš pagrindų supurtė Amerikos žvalgybos sistemą, kai nutekino didžiulį kiekį slaptų dokumentų apie JAV ir visame pasaulyje vykdomą masinį sekimą.

E.Snowdenas gyvena Rusijoje nuo 2013-ųjų vasaros. Rusijos valdžia sausį pratęsė leidimą amerikiečiui gyventi šalyje iki 2020-ųjų.

„Rusija neprekiauja žmonėmis ir žmogaus teisėmis, nors Amerikos slaptosios tarnybos nuolat bando įtraukti mus į įvairias provokacijas,“ – sakė A.Kučerena.

Pats E.Snowdenas socialiniame tinkle „Twitter“ penktadienį parašė, kad NBC pranešimas yra „nepaneigiamas įrodymas, jog aš niekuomet nebendradarbiavau su Rusijos žvalgyba“.

Pasak jo, „jokia šalis neparduoda šnipų, nes kiti tuomet bijotų, kad dabar ateina jų eilė“.

Tūkstančius įslaptintų dokumentų 2013-aisiais nutekinęs E.Snowdenas JAV yra kaltinamas šnipinėjimu ir valstybės paslapčių vagyste.

Buvęs laikinasis CŽV direktorius Michaelas Morellas sausį pasiūlė, kad D.Trumpo inauguracijos proga Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galėtų išduoti E.Snowdeną Amerikai.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova tai pavadino pasiūlymu „išduoti tuos, kas ieško apsaugos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius