Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Maskva: pasitraukimas iš branduolinių ginklų sutarties – „pavojingas žingsnis“ JAV

JAV prezidento Donaldo Trumpo planuojamas pasitraukimas iš Šaltojo karo laikais sudarytos branduolinių ginklų sutarties su Rusija yra pavojingas žingsnis, sekmadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras.
Sergejus Riabkovas
Sergejus Riabkovas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai būtų labai pavojingas žingsnis, kuris, esu tikras, ne tik bus nesuprastas tarptautinės bendrijos, bet ir išprovokuos rimtą pasmerkimą“, – valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

Ši sutartis yra „reikšminga tarptautiniam saugumui branduolinių ginklų srityje, strateginio stabilumo palaikymui“, pabrėžė jis.

Rusija pasmerkė tai, ką pavadino JAV bandymais gauti nuolaidų „šantažo metodu“, pridūrė jis.

Jeigu JAV ir toliau veiks „negrabiai ir šiurkščiai“, ir vienašališkai atsisakys tarptautinių susitarimų, Rusija „neturės kito pasirinkimo, tik – imtis atsakomųjų priemonių, įskaitant priemones, susijusias su karinėmis technologijomis“, naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė S.Riabkovas.

„Bet mes nenorėtume pasiekti šio etapo“, – pridūrė jis.

D.Trumpas šeštadienį patvirtino, jog jo šalis planuoja trauktis iš branduolinių ginklų sutarties su Rusija dėl pranešimų, kad Maskva pažeidė šį susitarimą.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas.

Sutartis eliminavo vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamas balistines ir sparnuotąsias raketas.

„Tai mes likome sutartyje ir gerbėme šią sutartį, bet Rusija, deja, nesilaikė šio susitarimo. Todėl ketiname nutraukti šią sutartį“, – žurnalistams Elko mieste Nevadoje sakė D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tačiau S.Riabkovas sekmadienį paneigė D.Trumpo kaltinimus ir savo ruožtu kaltino Vašingtoną.

„Mes ne tik kad nepažeidėme sutarties, mes jos griežčiausiai laikomės, – tvirtino jis. – Ir mes demonstravome kantrybę, daug metų vis nurodydami pačių JAV daromus skandalingus šios sutarties pažeidimus.“

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas sekmadienį turi atvykti į Maskvą.

„Tikimės, kad per susitikimus rytoj ir poryt iš jo išgirsime realesnių ir aiškesnių komentarų, ko ketina imtis amerikiečiai“, – sakė S.Riabkovas.

Anksčiau šaltinis Užsienio reikalų ministerijoje rusų naujienų agentūroms sakė, kad JAV sprendimas yra susijęs su Vašingtono „svajone apie vienpolį pasaulį“. Šį argumentą paminėjo ir S.Riabkovas.

„Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties egzistavimas tikriausiai kelia problemų nustatant visiško JAV dominavimo ir viršenybės karinėje sferoje liniją“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius