Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 27 /19:43

Po Maskvos grasinimų numušti Ukrainos naudojamus palydovus, JAV įspėjimas: „Tai sulauks atsako“

Rusija karo Ukrainoje metu naudojamus komercinius palydovus laiko teisėtais taikiniais. Tai JT Generalinės Asamblėjos komiteto posėdyje pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos ginklų neplatinimo ir kontrolės departamento vadovo pavaduotojas Konstantinas Voroncovas. Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) sureagavo į Maskvos teiginius ir įspėjo, kad bet koks smūgis JAV infrastruktūrai sulauks atsako.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per realius karinius konfliktus palydovai niekada nebuvo numušti, tačiau Rusija tai praktikavo per pratybas, skelbia svoboda.org.

Pirmą kartą V.Voroncovo pareiškimas apie pasirengimą dislokuoti palydovus nuskambėjo rugsėjo 12 d., tačiau liko beveik nepastebėtas. Rugsėjo 27 d. jis pakartojo grasinimus JT Generalinės asamblėjos komiteto posėdyje.

V.Voroncovas sakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės civilinės infrastruktūros komponentus kosmose dislokavo kariniais tikslais.

„Kolegos tikriausiai iki galo nesuvokia, kad tokia veikla iš tiesų yra netiesioginis dalyvavimas ginkluotuose konfliktuose“, – sakė Rusijos pareigūnas.

Jis neįvardijo bendrovių, kurias turėjo omenyje. Elono Musko palydovinio ryšio sistema „Starlink“ plačiai naudojama Ukrainos kariuomenėje. Ji naudojama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ryšiams palaikyti ir valdyti, įskaitant žvalgybos duomenų gavimą ir taikinių veiksmų nurodymą. Ryšiui atstovauja arba atstovavo bendrovė „Viasat“.

JAV Ukrainai perka palydovines nuotraukas iš „Maxar“, „Planet Labs“ ir „BlackSky“ bendrovių. Ukrainos žvalgybos analitikai turi tiesioginį ryšį su šios bendrovės specialistais, pranešė portalas „DefenseNews“.

Rugpjūčio mėnesį analitinės Atlanto tarybos ataskaitoje pažymima, kad su Rusija susiję programišiai pradėjo atakuoti tokią infrastruktūrą dar karo pradžioje.

„Pool“/„Scanpix“ nuotr./John Kirby
„Pool“/„Scanpix“ nuotr./John Kirby

Iš JAV – įspėjimas Maskvai

JAV sureagavo į Maskvos teiginius, esą ši yra pasiruošusi numušti Ukrainos naudojamus Vakarų komercinius palydovus. Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby pareiškė, kad bet koks smūgis į JAV infrastruktūrą sulauks atsako.

J.Kirby žurnalistams sakė, kad iš viešai prieinamos informacijos matyti, jog rusai bando kurti prieš palydovus nukreiptas technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius