Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Maskva sugalvojo, kaip perimti bendrovės „Wagner“ imperiją Afrikoje

Rusija toliau siekia plėsti savo įtaką Afrikos žemyne ir renka ginkluotąsias pajėgas, kurios pakeis bendrovės „Wagner“ samdinius, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.
„Wagner“ samdiniai Centrinėje Afrikos Respublikoje
„Wagner“ samdiniai Centrinėje Afrikos Respublikoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak straipsnio, Rusijos kuriamas Afrikos korpusas sustiprins Maskvos karinius pajėgumus žemyne per Gynybos ministerijos kontroliuojamų bazių tinklą.

Negana to, jis taip pat leis Kremliui perimti „Wagner" verslo tinklo Afrikoje, įskaitant potencialiai pelningas kasybos įmones, kontrolę. Formaliai „Wagner“ buvo išformuota po jos vado Jevgenijaus Prigožino mirties, vasaros pabaigoje jam dėl neaiškių priežasčių žuvus lėktuvo katastrofoje, tačiau iš tikrųjų ji toliau veikia.

Iki metų vidurio Afrikos korpuse planuojama įdarbinti buvusius „Wagner“ samdinius ir naujus rekrūtus. Jie bus siunčiami į mažiausiai penkias Rusijai draugiškas šalis – Burkina Fasą, Libiją, Malį, Centrinės Afrikos Respubliką ir Nigerį.

Pasak Rusijos gynybos ministerijai artimo šaltinio, kol kas neaišku, kur bus įmanoma rasti dar 20 tūkst. reikalingų samdinių, kai Maskva jau paskelbė apie savo planus šiemet įdarbinti bent 250 tūkst. karių kovinėms operacijoms Ukrainoje.

Per savo veiklos piką „Wagner“ operacijose Afrikoje dalyvavo ne daugiau kaip keli tūkstančiai žmonių, o potencialūs verbuotojai Rusijoje jau dabar iš dalies dalyvauja kovose Ukrainoje, pažymėjo „Bloomberg“.

Maskvos planai yra ambicingi, o jų įgyvendinimas prasidėtas nuo mažų žingsnelių. Pasak „Bloomberg“, praėjusį trečiadienį į Burkina Fasą atvyko apie 100 Rusijos karių, kad užtikrintų saugumą kapitonui Ibrahimui Traore, kuris per 2022 m. karinį perversmą užėmė valdžią.

Maskva pasinaudojo destabilizacija Vakarų Afrikoje, kurią sukėlė kariniai perversmai ir islamistų sukilimai Malyje, Nigeryje ir Burkina Fase, taip pat išaugusiu gyventojų nepasitenkinimu buvusia kolonijine Prancūzijos valdžia ir numanomu Vakarų kišimusi.

Taip pat numatyta įkurti regioninę būstinę Centrinės Afrikos Respublikoje, kur „Wagner“ mainais už deimantus ir auksą pastaruosius 6 metus buvo nacionalinio saugumo aparato dalis.

„Bus pastatyta karinė bazė. Čia turime daug žmonių ir daug rusų. Būtina suteikti jiems bazę“, – „Bloomberg“ sakė Patrickas Bida Kuyagbele, CAR prezidento Faustino Archange'o Touaderos vyresnysis patarėjas.

Pasak jo, nuo rugsėjo mėnesio – praėjus mėnesiui po J.Prigožino žūties – Rusijos karių skaičius CAR beveik padvigubėjo ir pasiekė 2 000, o tai rodo „intensyvesnį bendradarbiavimą su Rusija saugumo srityje“.

„Maskva pasinaudojo destabilizacija Vakarų Afrikoje, kurią sukėlė kariniai perversmai ir islamistų sukilimai Malyje, Nigeryje ir Burkina Fase, taip pat išaugusiu gyventojų nepasitenkinimu buvusia kolonijine Prancūzijos valdžia ir numanomu Vakarų kišimusi“, – rašoma straipsnyje.

Spėjama, kad naujasis Afrikos korpusas ne tik toliau rems ir saugos vietos režimus, bet ir vėl susitelks į žaliavų gavybą, kad gautų kietosios valiutos kovoms Ukrainoje finansuoti, kaip tai darė „Wagner“, nurodė agentūros šaltiniai.

„Scanpix“/AP nuotr./„Wagner“ samdiniai Afrikoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Wagner“ samdiniai Afrikoje

„Kol kas tai gali būti tik prekės ženklo keitimas, tačiau rusams tai yra puikus rezultatas... Staiga jie pereina nuo „Wagner“, kuriam suvaldyti Vakarai skyrė daug pastangų, prie naujų hidros, dabar vadinamos „Afrikos korpusu“, čiuptuvų“, – įvertino „Wagner“ grupuotės veiklą stebinčio projekto „All Eyes on Wagner“ analitikas Lou Osborne'as.

Anksčiau pranešta, kad Rusija formuoja vadinamųjų „karinių instruktorių“ grupes, kurios bus siunčiamos į Afriką. Ukrainos karinė žvalgyba nurodė, kad sutartys sudaromos keleriems metams, o mėnesinis atlyginimas prilygsta prieš Ukrainą kovojančių Rusijos karių atlyginimams.

Nuo 2022 m. vasario mėn. privačios samdinių bendrovės „Wagner“ veikla Sudane, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Malyje davė 114 mln. dolerių pajamų per mėnesį. Iš viso nuo karo Ukrainoje pradžios „Wagner“ struktūros ten galėjo gauti iki 2,5 mlrd. dolerių, pažymėjo naujienų agentūra „Unian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius