Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva svarsto galimybę imtis atsakomųjų priemonių dėl naujų JAV sankcijų

Maskva, reaguodama į Vašingtono sprendimą paskelbti jai sankcijas dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje, gali pritaikyti įstatymą dėl atsakomųjų sankcijų, pareiškė parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.
Leonidas Sluckis
Leonidas Sluckis / „Scanpix“ nuotr.

„Kalbant apie galimą Rusijos reakciją, tai tradiciškai yra vykdomosios valdžios prerogatyva. Esu tikras, kad taip klostantis situacijai bus duotas adekvatus atsakas. Savo ruožtu įstatymų leidėjai tam parengė visą kompleksą teisinių priemonių, kai pavasario sesijos metu priėmė įstatymą dėl atsakomųjų sankcijų“, – sakė jis žurnalistams ketvirtadienį.

Taip politikas komentavo žinią, kad Jungtinės Valstijos įveda naujas sankcijas Rusijai, kaltindamos Maskvą anksčiau šiais metais Didžiojoje Britanijoje panaudojus „letalinę“ nervus paralyžiuojančią medžiagą.

L.Sluckis: „Jungtinės Valstijos pasirengusios pasinaudoti bet kokiu pretekstu Rusijai sulaikyti ir savo interesams agresyviai stumti. Ketinimas įvesti sankcijas dėl Skripalių atvejo iki šiol neturint jokių pateiktų įrodymų yra eilinis aršios rusofobinės isterijos įrodymas.“

„Jungtinės Valstijos pasirengusios pasinaudoti bet kokiu pretekstu Rusijai sulaikyti ir savo interesams agresyviai stumti. Ketinimas įvesti sankcijas dėl Skripalių atvejo iki šiol neturint jokių pateiktų įrodymų yra eilinis aršios rusofobinės isterijos įrodymas“, – sakė L.Sluckis.

Anot jo, toks kursas netiesiogiai patvirtina kai kurių ekspertų prielaidas, kad Vašingtonas galėjo būti dėl incidento Solsberyje Londono pradėtos prieš Rusiją nukreiptos provokacijos idėjiniu įkvėpėju.

„Įvesdamos sankcijas dėl incidento su Skripaliais Jungtinės Valstijos galutinai pavers visą tarptautinės teisės sistemą absurdo teatru, paversdamos pelenais tokios sampratas kaip „įrodymų bazė“ ir „nekaltumo prezumpcija“, – kalbėjo Dūmos komiteto pirmininkas.

Jis išreiškė apgailestavimą, kad Jungtinėse Valstijose lieka vis mažiau protingų ir konstruktyviai nusiteikusių politikų.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

„Toliau dirbsime su tais, kurie dar nepasidavė kolektyvinei beprotybei, ir bandysime atkurti dialogą“, – sakė L.Sluckis.

Tuo tarpu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad kol kas apie atsakomąsias priemones kalbėti yra pernelyg anksti, nes JAV pareiškimas apie sankcijas buvo nepakankamai konkretus.

„Kalbėti apie kokias nors atsakomąsias priemones, kol konkrečiai ir oficialiai nesupratome, apie ką šnekama, žinoma, būtų neteisinga“, – teigė D. Peskovas žurnalistams.

V.Putinas įstatymą dėl atsakomųjų sankcijų pasirašė birželio pradžioje.

Įstatymas leidžia valstybės vadovui nutraukti ar pristabdyti tarptautinį bendradarbiavimą su nedraugiškomis užsienio šalimis, taip pat organizacijomis, kurios „tiesiogiai ar netiesiogiai“ yra nedraugiškų užsienio šalių jurisdikcijoje.

Organizacijoms, kurios „tiesiogiai ar netiesiogiai“ yra nedraugiškų užsienio šalių jurisdikcijoje, taip pat gali būti uždraustas ar apribotas prekių ar žaliavų įvežimas ir išvežimas.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas

Prezidentas gali uždrausti ar suvaržyti nedraugiškų užsienio šalių jurisdikcijoje esančių organizacijų dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose ir privatizacijoje.

Paskutinis punktas skelbia, kad prezidentas turi teisę imtis „kitų poveikio priemonių“.

Įstatymo nuostatos netaikomos gyvybiškai būtinoms prekėms, kurių analogai negaminami Rusijoje, taip pat asmeniniam naudojimui gyventojų įvežamoms prekėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius