Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvai gavus prieigą prie Edwardo Snowdeno dokumentų, Britanija atšaukia šnipus

Didžioji Britanija buvo priversta atšaukti kai kuriuos savo šnipus, kai Rusija ir Kinija įstengė prieiti prie slapčiausių dokumentų, kuriuos paėmė buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas, pranešė britų žiniasklaida.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

BBC ir „The Sunday Times“ citavo vyriausybės ir žvalgybos aukšto rango pareigūnus, sakiusius, kad agentai buvę atšaukti. Laikraštis taip pat nurodė, kad toks žingsnis buvo žengtas po to, kai Rusija sugebėjo iššifruoti daugiau kaip milijoną bylų.

„Faktas, kad rusai ir kinai turi informaciją. Tai reiškė, kad agentus reikėjo perkelti ir kad žinojimas (to), kaip mes veikiame, sutrukdė mums gauti gyvybiškai svarbią informaciją“, – sakė šaltinis Dauningo gatvėje, kurį citavo laikraštis.

Tuo tarpu BBC savo interneto svetainėje pranešė, jog vienas šaltinis vyriausybėje sakė, kad minėtos dvi šalys „turi informaciją“, kuri paskatino perkelti žvalgybos agentus, bet pridūrė, jog „nėra įrodymų“, kad kokiems nors šnipams buvo pakenkta.

E.Snowdenas pabėgo į Rusiją 2013-aisiais nutekinęs minimus dokumentus spaudai, kad atskleistų JAV sekimo internete programų mastą ir gintų „privatumą bei pagrindines laisves“.

E.Snowdenas pabėgo į Rusiją 2013-aisiais nutekinęs minimus dokumentus spaudai, kad atskleistų JAV sekimo internete programų mastą ir gintų „privatumą bei pagrindines laisves“.

„The Sunday Times“ rašė, jog kiti šaltiniai vyriausybėje tvirtino, kad Kinija taip pat įgijo prieigą prie tų dokumentų, kurie atskleidžia JAV ir britų žvalgybos technikas, tad buvo imta nuogąstauti, kad jų šnipus galima identifikuoti.

E.Snowdenas kaip kontraktininkas dirbo CŽV ir Nacionalinėje saugumo agentūroje (NSA), kur sugebėjo parsisiųsti 1,7 mln. slaptų dokumentų, rodančių, kaip valdžia stebėjo šimtus milijonų žmonių.

Jis anksčiau tvirtino, kad „jokia žvalgybos tarnyba“ negali iššifruoti tų dokumentų, ir sakė, kad galėjo „apsaugoti tokią informaciją nuo pavojaus net aukščiausios grėsmės kontržvalgybos aplinkose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius