Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Maskvoje „Jabloko“ mitinge protestavo keli tūkstančiai žmonių

Į dar vieną mitingą, surengtą prieš rinkimų į Valstybės Dūmą klastojimus, kurį šįkart surengė partija „Jabloko“, Bolotnaja aikštėje Maskvoje susirinko keli tūkstančiai žmonių.
Maskvoje „Jabloko“ mitinge protestavo keli tūkstančiai žmonių.
Maskvoje „Jabloko“ mitinge protestavo keli tūkstančiai žmonių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėtojai ragino susirinkusiuosius būtinai ateiti į didelį bendrą mitingą gruodžio 24 dieną.

Apytikriais Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC vertinimais, dvi valandas trukusiame mitinge per „piko“ laiką dalyvavo 4-5 tūkst. žmonių. Maskvos policija vertinimais, mitingo dalyvių buvo maždaug pusantro tūkstančio. Mitingas baigėsi be incidentų.

„Jabloko“ nariai operatyviai reagavo į mitinguotojams taikytą ministro pirmininko Vladimiro Putino įžeidimą – jis tiesioginėje televizijos laidoje palygino baltus kaspinėlius ant protestuotojų drabužių – rinkimų švarumo simbolį – su prezervatyvais.

Prie įėjimo į mitingą buvo dalijami balti kaspinėlius su išspausdintais žodžiais „Prieš politinį AIDS“.

Ten pat, taip pat prie artimiausios metropoliteno stoties „Jabloko“ aktyvistai dalijo žalius oro balionėlius su užrašu „Mane išpūtė“, o prie įėjimo dar ir vyko užrašymas į partijos narius ir stebėtojus Rusijos prezidento rinkimuose kovą.

„Kaspinėliai – tai mūsų atsakymas ponui Putinui, kuris supainiojo mus su prezervatyvais ir taip nevykusiai pajuokavo“, – paaiškino nuo scenos „Jabloko“ pirmininkas Sergejus Mitrochinas.

Organizatoriai iš partijos „Jabloko“ pavadino savo mitingą „bendrapilietiniu“ ir suteikė žodį kalbėti įvairiausių opozicinių jėgų atstovams.

Visi kalbėtojai reikalavo surengti naujus rinkimus, užregistruoti visas opozicines partijas, kurioms anksčiau tai buvoi atsisakoma padaryti, atleisti iš pareigų Centreinės rinkimų komisijos pirmininką Vladimirą Čiurovą.

Daugelis – bet tik ne oficialiai užregistruotos „Jabloko“ vadovai Grigorijus Javlinskis ir Sergejus Mitrochinas – reikalavo ir Vladimiro Putino atsistatydinimo, taip pat jį nubausti.

Visi kalbėjusieji paragino žmones būtinai ateiti į didelį protesto mitingą, kuris vyks A.Sacharovo prospekte Maskvoje gruodžio 24 dieną.

„Mūsų kartelė dabar – 300 tūkstančių!“, – paskelbė iš tribūnos neužregistruotos Liaudies laisvės partijos vienas pirmininkų Vladimiras Ryžkovas, turėdamas omenyje gruodžio 24 dienos mitingo dalyvių skaičių.

Pirmajame tokiame mitinge gruodžio 10 dieną Maskvoje buvo susirinkę keliasdešimt tūkstančių žmonių. Dalyvauti gruodžio 24 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ iki šeštadienio vakaro užsirašė 26,5 tūkst. žmonių.

„Jabloko“ atsižvelgė į mitingo gruodžio 10 dieną organizatorių darbo trūkumus ir šį šeštadienį Bolotnaja aikštėje buvo puikus garsas iš kolonėlės ne tik scenoje, bet ir išneštų už šimto metrų į priekį krantinėje. Tiesa, esant tiek nedaug- palyginti, su gruodžio 10 dienos mitingu – dalyvių skaičiui,šios papildomos kolonėlės buvo už daugumos susirinkusiųjų nugarų.

„Pagrindinis mūsų uždavinys – pakeisti tą sistemą, kuri yra pas mus šalyje šiandien“, – paskelbė iš tribūnos „Jabloko“ įsteigęs Grigorijus Javlinskis, pavadindamas šią sistemą melaginga, korumpouota ir žeminančia piliečius.

Kai bus nauja sistema, pasak G.Javlinskio, įstatymai bus bendri visiems, klastočių rinkimuose nebus, valdžios ir verslo susiliejimas sunaikintas, teismai neteis pagal politinį užsakymą, o sąžiningi gyventojai gyvens oriai.

Kaip bus sukurta ši sistema, G.Javlinskis nepaaiškino, o tik paragino priimti naujus įstatymus apie rinkimus ir po to sąžiningai surengti pačius rinkimus.

Pirmasis žingsnis į tai, sakė G.Javlinskis, būtų, jeigu atsakingai ir aktyviai piliečiai elgtųsi per prezidento rinkimus kovą.

„Jeigu į apylinkes ateis keliasdešimt tūkstančių, mes įrodysime, kad mes čia esame, kad mes pasiryžę apginti savo orumą – ir viskas pradės keistis!“, – tikino Rusijos politikos veteranas.

„Rugsėjo 24 dieną mūsų kantrybė baigėsi. Mūsų sielos, mūsų širdys atsisakė priimti valdžios, kuri perduoda prezidento postą kaip estafetės lazdelę, cinizmą“, – sakė iš tribūnos judėjimo „Baltasis kaspinas“ atstovė Liudmila Milovidova, primindama dieną, kai Vladimiras Putinas prezidento Dmitrijaus Medvedevo lūpomis paskelbė ketinimą sugrįžti į prezidento kėdę.

Vladimiras Ryžkovas paragino „sistemos“ opozicines partijas patikrinti rinkimų protokolus, gautus jų stebėtojų keliasdešimtyje tūkstančių apylinkių, su Centrinės rinkimų komisijos duomenimis ir taip atskleisti klastojimų mastą.

„Jeigu jūs sakote, kad pavogė jūsų balsus, kodėl jūs nenorite pagauti vagių ir sukčių už rankų? – klausė V.Ryžkovas, pareikšdamas, kad jeigu “sistemos„ opozicija atsisakys šitai padaryti, tai įrodys, kad jie – “vadžios partijos „marionetės ir parankiniai“.

Kalbėtojai, atstovaujantys patekusiai į Valstybės Dūmą „Teisingajai Rusijai“, – Ilja Ponomariovas ir Dmitrijus Gudkovas kalbėjo vaizdingai, labai opoziciškai, bet į šį klausimą neatsakė.

Vienas nacionalistinio Rusų visuomeninio judėjimo lyderių Vladimiras Toras (Vladlenas Kralinas) paragino pakeisti Baudžiamojo kodekso 282 straipsnį dėl ekstremizmo, paga kurį nuteisti ir daugelis radikalių nacionalistų (V.Toras pareiškė, kad yra pusantro tūkstančio). V.Toras taip pat paragino sudaryti Nacionalinio gelbėjimo komitetą, vienijantį įvairių požiūrių opoziciją.

„Mes turime išnaudoti visas aikšteles“, – taip V.Toras paaiškino savo kalbą mitinge, kurį surengė karieji liberalai vakariečiai.

„Pulkininkas Putinas turi sėdėti kalėjime!“, – paskelbė V.Toras. Mitingas pritariamai suūžė. „Šlovė Rusijai!“- toliau skelbė nacionalistas. „Fašizmui – ne!“, – atsiliepė skanduodamos kai kurios susirinkusių liberalų inteligentų grupės.

Apie jokius incidentus mitinge ir aplink jį policija nepraneša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius