Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos ir Minsko pasiuntinių paprašyta nedalyvauti renginyje nacių aukoms pagerbti

Rusijos ir Baltarusijos ambasadoriai buvo paprašyti nedalyvauti kitą mėnesį vyksiančiame renginyje, skirtame paminėti vienos Austrijoje veikusios nacių koncentracijos stovyklos išvadavimo metinėms, antradienį pranešė renginio organizatoriai.
 Karlas Nehammeras
Karlas Nehammeras / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Šių šalių atstovų dalyvavimas buvusios Mauthauzeno stovyklos teritorijoje gegužės 15-ąją vyksiančiame renginyje kirstųsi su tebegyvenančių buvusių kalinių pageidavimais ir jų tikėjimu taika ir laisve, vietos žiniasklaidai sakė organizacinio komiteto pirmininkas Willi Mernyi.

Abiem ambasadoriams buvo išsiųsti atitinkamo turinio asmeniniai elektroniniai laiškai, naujienų agentūrai AFP patvirtino renginio organizatorių atstovė.

Mauthauzeno Austrijos, tarptautinis ir atminimo komitetai pasmerkė Rusijos karinį įsiveržimą į Ukrainą padedant Baltarusijai ir ragino nedelsiant užbaigti karą.

Nacių SS stovyklą šiaurės Austrijoje atidarė 1938 metais. Ji buvo skirta „nepataisomiems politiniams priešams“.

Mauthauzene buvo laikomi karo belaisviai, ypač iš Sovietų Sąjungos ir Lenkijos, taip pat pasipriešinimo kovotojai, kriminaliniai nusikaltėliai, homoseksualūs asmenys ir žydai.

Kaliniai buvo verčiami dirbti baisiomis sąlygomis. Į šią stovyklą buvo pasiųsta apie 200 žmonių, ir beveik pusė jų ten mirė. Kaliniai buvo žudomi dujų kamerose, jiems vykdytos mirties bausmės, be to, daugybė žmonių mirė nuo bado, išsekimo ar ligų.

Amerikiečių pajėgos Mauthauzeno stovyklą išvadavo 1945 metų gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius