Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 22 /14:21

Rusija žada malšinti A.Navalno šalininkų protestus

Kalinamo Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno padėjėjams penktadienį gresia baudos ir įkalinimas, o policija pažadėjo malšinti šį savaitgalį planuojamus opozicijos protestus.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

A.Navalno sąjungininkai planuoja šeštadienį surengti demonstracijas dešimtyse miestų Kremliaus kritikui paremti. A.Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną Šeremetjevo oro uoste, sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur beveik penkis mėnesius gydėsi po apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina prezidentą Vladimirą Putiną įsakius Rusijos saugumo tarnyboms jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

„Bandymai rengti nesankcionuotus viešuosius renginius, taip pat bet kokie provokuojantys jų dalyvių veiksmai bus vertinami kaip grėsmė viešajai tvarkai ir nedelsiant numalšinti“, – sakoma Maskvos policijos penktadienio pranešime.

A.Navalno bendražygiai ragino rusus išeiti į gatves nepaisant valdžios spaudimo ir pažadėjo finansinę pagalbą protestuotojams, kuriems šeštadienį bus skirtos baudos.

„Putinas daro viską, kad jus įbaugintų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo vadovas Ivanas Ždanovas.

Keli artimi A.Navalno bendražygiai, tarp jų garsi aktyvistė Liubov Sobol ir jo atstovė Kira Jarmyš, vėlai ketvirtadienį buvo sulaikyti už raginimus rusams dalyvauti demonstracijose. Sulaikytiesiems gresia didelės baudos ir trumpalaikis laisvės atėmimas.

33 metų L.Sobol kaltinama ne kartą pažeidusi įstatymą dėl viešų susibūrimų, jai gresia bauda iki 300 tūkst. rublių (3,35 tūkst. eurų), naujienų agentūrai AFP sakė jos advokatas Vladimiras Voroninas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liubovė Sobol
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liubovė Sobol

Mažą vaiką turinti L.Sobol penktadienį tikriausiai negaus įkalinimo bausmės, sakė advokatas.

Tačiau jis pažymėjo, kad jei ji bus pripažinta kalta, pareigūnai vėliau gali pradėti jos atžvilgiu kriminalinį tyrimą.

„Ne apie politiką“

31 metų K.Jarmyš, kuri naktį praleido kalėjime, kaltinama viešų susibūrimų įstatymo pažeidimu, AFP sakė jos advokatė Veronika Poliakova.

Penktadienį K.Jarmyš tviteryje parašė, kad jai buvo skirtos devynios paros arešto.

„Areštavo devynioms paroms. Na, žinote, ką daryti. Sausio 23-iąją 14 val. centrinės jūsų miestų gatvės. Ateikite!“ – parašė ji.

V.Poliakova sakė, kad pirmadienį planuojama teismo sprendimą dėl K.Jarmyš apskųsti.

Virtinė A.Navalno sąjungininkų buvo sulaikyta ir regionuose. Tarp jų yra A.Navalno štabo Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke koordinatorė ir savanoris Kaliningrade. Abiem jiems skirtas trijų parų areštas.

Prokurorai įspėjo rusus nedalyvauti demonstracijose pandemijos metu, o žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ įspėjo socialinės žiniasklaidos platformas, tarp jų „TikTok“, neskatinti nepilnamečių dalyvauti demonstracijose.

Po 44 metų A.Navalno arešto jo komanda paskelbė tyrimą dėl V.Putinui priskiriamos prabangios valdos prie Juodosios jūros. Nuo vaizdo įrašo paskelbimo antradienį jis buvo peržiūrėtas daugiau kaip 53 mln. kartų ir tapo žiūrimiausiu Kremliaus kritiko „YouTube“ įrašu.

VIDEO: Aleksejaus Navalno tyrimas apie Vladimiro Putino dvarą

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas penktadienį dar kartą paneigė, kad ta valda ir jose esantis didžiulis namas priklauso V.Putinui. A.Navalno tyrimą D.Peskovas pavadino melu.

„Putinas su tuo neturi nieko bendra“, – sakė atstovas ir pridūrė, kad tas pastatas, kurį, kaip teigiama opozicionieriaus pranešime, saugo Federalinė saugumo tarnyba (FSB), gali priklausyti kokiam nors verslininkui.

Po A.Navalno arešto ir jo naujausio pranešimo apie korupciją daugelis rusų socialinėje žiniasklaidoje, taip pat paauglių pamėgtame „TikTok“ ir net pažinčių programėlėje „Tinder“, reiškė paramą šiam opozicijos veikėjui ir ragino šeštadienį aktyviai dalyvauti demonstracijose.

Paramą kalinamam opozicionieriui pareiškė ir virtinė viešų figūrų, taip pat ir tų, kurios paprastai vengia politikos.

22 metų popmuzikos žvaigždė Monetočka instagrame ragino paleisti A.Navalną.

„Kalbama ne apie politiką, o apie pilietinę visuomenę ir teisingumą“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius