-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos pučo įvykiuose dalyvavęs žurnalistas: „Rusai jaučia, kad nutiks kažkas blogo“

Rusas žurnalistas Leonidas Ragozinas jau kelerius metus gyvena ir dirba Latvijos sostinėje Rygoje, bet iki šiol puikiai atsimena, kur buvo ir kaip reagavo į 1991-ųjų rugpjūtį Maskvą supurčiusias žinias apie prasidėjusį kagėbistų pučą. Praėjo lygiai 30 metų, ir knygą apie sovietmetį rašantis L.Ragozinas neabejoja: Rusijos visuomenės ir Vladimiro Putino režimo keliai išsiskyrė, tad šalies netrukus laukia didelės permainos.
Maskvos pučo akimirkos
Maskvos pučo akimirkos / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

1991 metų rugpjūtį užkietėjusių komunizmo ideologų bandymas įvykdyti karinį perversmą Maskcvoje užtruko vos kelias dienas – padriki KGB kuopelės veiksmai į gatves išstūmė šimtus tūkstančių žmonių.

Kad pučistai smarkiai apsiskaičiavo ir nuvertino tuometės Rusijos sovietinės respublikos vadovo Boriso Jelcino galią bei įtaką ne tik žmonėms, bet ir kariškiams. Elitinės specialiosios pajėgos atsisakė šturmuoti parlamento pastatą, o kariuomenė netrukus atvirai stojo į B.Jelcino – ir visuomenės – pusę.

L.Ragozinas tai, kas vyko prieš tris dešimtmečius, vadina „demokratine revoliucija“, kuri po kelių mėnesių baigėsi visiška sovietinės sistemos griūtimi.

Žurnalistas, anuomet pats dalyvavęs protestuose, ir šiandien nusiteikęs optimistiškai, nors net nepriklausomos apklausos rodo, kad rusai jau gerokai atsargiau nei prieš 30 metų vertina demokratiją bei Vakarus, o Kremliuje daugiau nei du dešimtmečius šeimininkauja autokratinis V.Putino režimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius